Clam a la Via Laietana per una sortida “justa” a la crisi

CCOO i UGT clamen contra els ERO a la banca i exigeixen a l'Estat que derogui la reforma laboral

Un miler de persones han omplert la Via Laietana convocades per CCOO i UGT, en la primera mobilització del Dia del Treballador en pandèmia, segons dades de la Guàrdia Urbana. Un any abans, en ple confinament, només es va poder fer un acte simbòlic a l’Hospital del Mar. Els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, han rebutjat els ERO “indecents” de la banca, tot preguntant a les administracions si permetran que els beneficis dels “ICO covid” serveixin per pagar milers d’acomiadaments. A l’Estat li han exigit que no “cedeixi al xantatge de la CEOE” i derogui la reforma laboral per donar “una sortida digna i justa” a la crisi.

“No acceptarem un canvi d’agenda”, ha avisat Pacheco. “Aquesta crisi no la pagarem”, ha afegit Ros. Els líders sindicals també han reclamat als partits que han de formar l’executiu català que es posin d’acord. “El Govern va molt més que tard, està passant el tren dels ajuts d’Europa i la pobresa i l’exclusió social s’està cronificant”, ha lamentat Ros. El dirigent d’UGT ha sigut especialment crític amb les negociacions entre JxCat i ERC, que creu que estan encallades en aspectes “que no vénen d’un dia”. “Que d’una vegada per totes deixin ja de parlar de tants Consells per la República i situïn una manera clara una agenda social de gestió de la crisi econòmica”, ha etzibat. “Volem Govern si fa falta per criticar-lo”, ha afegit.

Crítiques al Govern

Els secretaris generals dels sindicats majoritaris a Catalunya també han criticat l’actuació de la Generalitat davant la crisi que està patint el sector industrial. “El paper de la Generalitat és absent en les polítiques industrials”, ha lamentat Pacheco, que, precisament és treballador de Nissan, multinacional que va anunciar l’any passat que deixaria de produir a Catalunya. Segons el líder de CCOO, els partits catalans estan pendents del “joc d’escacs” per intentar trobar l’hegemonia política posterior a les eleccions del 14-F, “sense donar la resposta” a les 250.000 persones que viuen sense ingressos a Catalunya. “Aquesta gent no pot esperar més”, ha insistit.

L’augment de processos d’acomiadament col·lectiu a la banca i a la indústria i la petició als governs a actuar per assegurar que la recuperació econòmica “no deixi ningú enrere” han centrat els discursos dels sindicalistes davant dels concentrats. “A l’anterior crisi ens van dir que no pagaríem els plats trencats i vam pagar la vaixella sencera. Aquesta crisi no la pagarem”, ha clamat Ros. “Aquesta vegada sí que és possible que ningú quedi enrere”, ha insistit el líder de CCOO.

Treballadors en lluita

Treballadors de Nissan, H&M, CaixaBank o el BBVA han reclamat la derogació “immediata” de la reforma laboral, que “permet que una empresa marxi d’Espanya en un mes”, ha dit Miguel Àngel Boiza, representant de CCOO a Nissan. La secretària general d’UGT a CaixaBank, Cati LLibre, ha titllat de “vergonyosos i salvatges” els ERO de CaixaBank, BBVA i Santander i ha assegurat que aquest procés d’acomiadaments massiu està “emparat per un Estatut dels Treballadors mutilat”. “Aquest ERO és la traïció més gran als valors fundacionals de la Caixa. No podem permetre com a societat ni els representants polítics la impunitat amb la qual estan actuant els bancs”, ha sentenciat.

Ara que la vacunació està provocant una millora dels índexs epidemiològics, “toca tornar el deute que el país té amb la classe treballadora”, ha assegurat Pacheco. Aquest retorn ha de passar, segons els sindicats, no només per derogar els aspectes més lesius de la reforma laboral sinó també la de pensions i anar cap a un sistema de revalorització de les jubilacions cada any i d’eliminació del factor de sostenibilitat. “El sistema de pensions no se salva retallant, se salva amb salaris dignes”, ha puntualitzat Ros.

Tots dos sindicats veuen els fons europeus Next Generation com una oportunitat per canviar el model productiu i han demanat als governs “accions polítiques” per assegurar que “no serveixin només per invertir diners als comptes de les empreses”, sense impacte en l’ocupació, ha afegit el dirigent d’UGT.

Comentaris

    Ironies de la vida 01/05/2021 7:22 pm
    Treballadors de CaixaBank i el BBVA han reclamat la derogació “immediata” de la reforma laboral, clar ara els afecta a ells, els faran fora pagantlis una miseria, segur que molts d´ells hi donaven suport quan afectava als altres i porten tota la vida votant a partits de dreta.

Nou comentari