La Cambra de Barcelona i Òmnium Cultural impulsaran accions conjuntes per fomentar l’ús del català com a llengua habitual a les empreses i comerços. Les dues entitats han firmat un conveni de col·laboració i han expressat la seva “preocupació davant el retrocés de l’ús del català en l’àmbit empresarial i la substitució del català a l’entorn comercial”.
L’acord preveu estudiar actuacions de comunicació, difusió i formació per als negocis que vulguin implementar més la llengua al seu dia a dia. També inclou la identificació de les dificultats concretes que frenen l’ús del català i, en consonància, desenvolupar eines i recursos que permetin superar barreres. Per exemple, les dues entitats es proposen posar a disposició dels empresaris models de contracte, plantilles “i altra documentació que de vegades és difícil trobar en català”.
La presidenta de la Cambra, Mònica Roca, i el president en funcions d’Òmnium, Jordi Cuixart, han firmat el conveni aquest dissabte al matí a la Llotja de Mar. La patronal barcelonina emmarca aquesta mesura en el compromís aprovat pel Ple de l’entitat al desembre, on la corporació apostava per la normalització lingüística a les empreses i reiterava el seu rebuig enèrgic als atacs al català.
“L’empresariat ha de veure l’ús del català com una bona pràctica que l’arrela al territori i que es troba vinculada a la responsabilitat social empresarial, atès que és una llengua que el 94,4% de la població de Catalunya l’entén, el 85,5% la sap llegir i el 81,2% la sap parlar”, subratlla l’ens cameral. Alhora, apunta que pot ser “una oportunitat de negoci” perquè la comunitat de parlants sobrepassa els 10 milions de persones.
Clar retrocés
Les successives Enquestes d’Usos Lingüístics de l’Idescat plasmen la progressiva substitució del català pel castellà en l’economia diària. Les últimes dades (2018) assenyalaven una davallada de l’ús del català al petit comerç del 47,3% al 37,8% en 5 anys, tant en petits com grans establiments. A les relacions laborals també queia amb força: era l’idioma habitual entre companys de feina per a un 30,4% de la població el 2018, quan mitja dècada abans ho era pel 40,5%.
A Barcelona el 88% dels establiments tenen clients que parlen català i fins a 4 milions de consumidors catalans consideren el català un valor afegit a les marques, segons dades de la conselleria de Cultura. A Internet és la 8a llengua amb més penetració del món. No obstant, només el 57% dels establiments catalans amb pàgina web la tenen disponible en català. Així, a banda de les eines que desenvoluparan a través del nou conveni, la Cambra i Òmnium fan una crida a l’empresariat perquè usi el català de portes endins i de portes enfora.