Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La pandèmia agreuja la bretxa salarial i penalitza les dones
  • CA

La crisi econòmica provocada per la pandèmia de Covid-19 ha agreujat la bretxa salarial entre homes i dones i ha penalitzat encara més la progressió de moltes dones en les seves carreres professionals. La directora de la consultora Igualando, Mar Gaya, alerta que la gestió del teletreball, l’impacte de les restriccions en sectors com l’hostaleria o l’augment de les reduccions de jornades per part de les dones han suposat un fre a la lluita contra la desigualtat salarial.

A Catalunya la bretxa salarial és del 22,2% i és el “reflex” de les desigualtats que arrossega el mercat laboral des de fa dècades, segons Gaya, que divideix el fenomen entre la segregació vertical –la baixa presència de dones en càrrecs directius– i la segregació horitzontal –la distribució desigual d’homes i dones en certs sectors–. “Les feines més feminitzades gaudeixen de menys prestigi i això comporta una menor retribució”, explica a l’ACN.

Un membre de l'equip de neteja del CAP Sant Andreu, equipada per treba
Un membre de l’equip de neteja del CAP Sant Andreu, equipada per treballar durant la pandèmia de covid-19 causada pel coronavirus / Jordi Borràs

Carreres en pausa

Gaya, que és membre del Consell de Conselleres de l’Observatori Dona Empresa i Economia (ODEE) de la Cambra de Comerç de Barcelona, denuncia que els confinaments i l’augment del teletreball han amplificat la manca de corresponsabilitat en les tasques de cura i de la llar, ja que un cop més han estat les dones les que han fet un pas al costat en les seves carreres i han demanat la majoria de les reduccions de jornada per fer front al nou context social.

“La pandèmia ha amplificat les diferències salarials entre homes i dones”, lamenta la investigadora de la Universitat Pompeu Fabra – Barcelona School of Management (UPF-BSM), Erola Palau. Una de les principals conseqüències de la Covid-19 ha estat l’estancament de la presència de dones a càrrecs de responsabilitat. La directora comercial d’Hays, Noelia Delucas, assegura que les empreses han prioritzat les reestructuracions internes i la supervivència del negoci, la qual cosa ha frenat el creixement professional de moltes dones.

La maternitat, punt d’inflexió

Les diferències salarials són més pronunciades en la franja d’edat d’entre els 35 i els 45 anys, una etapa complicada perquè és quan la majoria d’empleats comencen a ocupar càrrecs de responsabilitat i, al mateix temps, molts decideixen formar una família. Un estudi elaborat per Hays al sector tecnològic revela que el 45% de les dones ha frenat la seva progressió laboral en algun moment de la seva vida, de les quals pràcticament la meitat ho van fer per conciliar després del naixement d’un fill. Aquest percentatge cau fins al 25% en el cas dels homes.

Tot això provoca més empobriment entre les dones i, en conseqüència, la pèrdua d’independència econòmica, segons la investigadora de la UPF-BSM. Les expertes consultades per l’ACN, proposen un pla de xoc urgent postpandèmia per recuperar i incrementar la presència de dones a càrrecs directius, l’impuls de noves polítiques per augmentar la corresponsabilitat en les tasques de cures i aprofundir en el treball sectorial per evitar la segregació horitzontal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa