Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
6 de cada 10 botigues ja apugen preus per l’encariment de l’energia
  • CA

L’encariment de l’energia ja es nota als preus de les botigues a peu de carrer a Barcelona. La patronal PIMEC ha fet una enquesta als seus socis i 6 de cada 10 dels botiguers catalans que l’han respost han reconegut que ja pugen els preus de productes a banda de reduir el seu marge de beneficis. El comerç és un dels puntals de l’economia de la capital catalana i està a més sotmès a una constant pressió immobiliària.

Pràcticament tots els comerciants (95,5%) preveuen que la frenada del consum a causa de la inflació i la guerra a Ucraïna causi una “afectació importantíssima” al seu negoci i de fet un 85,77% diu que ja ha començat a perdre vendes per aquesta raó. Els bars i restaurants són els que es declaren més afectats, seguits de les botigues d’alimentació i beguda, les de serveis i les alimentàries especialitzades.

El president de PIMEComerç, Àlex Goñi, ha disculpat al petit empresariat i ha explicat que la majoria de comerciants ha intentat no repercutir l’encariment en els preus de venda, però en allargar-se en el temps els costos “disparats” no han pogut mantenir la seva intenció inicial. “No pot ser treballar, treballar i treballar i generar deute. Per tant, en alguns casos hem hagut d’apujar preus de la manera més ajustada possible i menjant-nos benefici”, ha dit. “Després de dos anys terribles [per la pandèmia], ara a una pujada de l’energia brutal i una guerra al costat de casa”, ha lamentat . “No és un moment dolç”, ha constatat.

Pèrdua de vendes per la inflació

Entre els clients també hi ha preocupació, afirmen el 97% dels botiguers, el que afecta decisions de compra immediates. La directora de PIMEComerç, Pilar Mínguez, assumeix que el sector comercial nota directament “qualsevol alteració” en l’economia. L’increment de costos en matèries primes, proveïdors de serveis i consum energètic està sent “aclaparador” pels botiguers, alerta la patronal.

Un de cada quatre explica que les factures de la llum li han pujat entre un 10% i un 20%. Mínguez lamenta que el comerciant té poc marge de maniobra per contrarestar-ho, més enllà de gestos com substituir les bombetes per llums LED. En aquest sentit, PIMEComerç demana a les administracions que ajudin al sector i busquin una solució a l’escanyament actual, que asseguren que ja ha provoca alguns acomiadaments en empreses membres d’aquesta patronal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa