Barcelona tanca el 2020 amb un dèficit de gairebé 50 milions

El pagament a proveïdors no va arribar als 23 dies i el deute puja a 800 milions

L’Ajuntament de Barcelona ha tancat l’exercici 2020 amb un dèficit de 49,2 milions d’euros, xifra que previsiblement augmentarà a nivell consolidat amb el tancament dels comptes de les empreses municipals. En una roda de premsa aquest dijous, el regidor de Pressupost, Jordi Martí, i la d’Hisenda i Règim Intern, Montserrat Ballarín, han recordat que es tracta d’un any marcat per la pandèmia de la Covid-19 i la creació d’un fons Covid per a fer front a la situació.

L’estalvi brut –diferència entre ingressos i despesa corrent– ha caigut i ha estat del 10,3% del pressupost, amb una inversió final de 268,5 milions d’euros. Segons el govern municipal, la liquidació del pressupost 2020 que s’ha signat aquests dies constata que l’Ajuntament “ha continuat fent una gestió solvent dels recursos públics en un any atípic”.

Més ingressos dels esperars

Martí ha dit que el dèficit de 49,2 milions és una xifra menor de la prevista inicialment a causa del volum més gran d’ingressos, com l’entrada a la fi d’any de recursos provinents de la Generalitat i de l’impost de plusvàlues. També ha contribuït la “major inexecució” que altres anys, encara que els percentatges d’execució, superiors al 96%, “encara estan per sobre de la majoria d’ajuntaments i autonomies en un any normal”.

En concret, l’execució pressupostària es tanca amb un 96% en els capítols 2 i 4 (despeses en béns corrents i serveis i transferències corrents) i un 96,5% dels capítols 6 i 7 (inversions reals i transferències de capitals). El deute s’ha mantingut per sota del 75% dels ingressos corrents que marca la Llei d’Hisendes Locals i es tanca amb un deute de 800 milions d’euros, mentre que el pagament a proveïdors baixa a 22,8 dies de mitjana, per sota dels 30 dies.

Crítica d’ERC

El grup municipal d’ERC ha criticat el govern d’Ada perquè consideren que no s’han endeutat prou en un moment clau. “L’Ajuntament té capacitat de doblar el seu nivell de deute i tenia capacitat de gastar 110 milions d’euros més que els que ha gastat el 2020 sense posar en perill la solvència econòmica”, ha dit Jordi Castellana.

Comentaris

    amb comu no podem 08/03/2021 9:44 am
    la frau kolau, és un desastre com a alacadelssa, això si com a okupa de la poltrona, és la millor, sobretot quan es puja el sou

Nou comentari