Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona i 3 ciutats més s’uneixen per protegir els comerços emblemàtics

Barcelona s’ha unit a les ciutats de Lisboa, París i Roma per enviar un manifest a Europa i exigir-li que protegeixi els establiments comercials més emblemàtics. En aquest manifest, que s’ha presentat aquest migdia a la seu de la Cambra de Comerç, insten les institucions europees a “establir una governança sobre els establiments comercials emblemàtics liderada des de l’àmbit local”. En aquesta línia s’ha mostrat la regidora de Comerç de l’Ajuntament, Montserrat Bellarín, que ha assegurat que Europa “ha de posar-se les piles” pel que fa al comerç de proximitat històric.

Durant tot el matí i part de la tarda, més d’un centenar de comerciants han escoltat les diferents propostes de l’administració per tal de preservar els emblemàtics. Les tres ciutats presents a l’acte -París no ha pogut assistir- han aprofitat desgranar i comparar les seves propostes per mantenir amb vida els emblemàtics, com ara la supressió de l’IVI en negocis de proximitat. La regidora Bellarín, en aquest sentit, ha volgut recordar que Barcelona ho va intentar “sense gaire èxit de participació”.

Bellarín acompanyada de representants d’altres ciutats europees | Ajuntament

Un manifest pensant en Europa

Aquesta iniciativa, que neix amb la voluntat de perdurar en el temps, ha intentat crear un espai de reflexió conjunta sobre la preservació i promoció d’aquells establiments que per la seva història o valor mereixen ser destacats com a emblemàtics. “Avui és un primer pas per crear una xarxa de ciutat que continuarà en un futur”, ha indicat Bellarín, que també considera que és bo poder compartir amb altres ciutats les diferents polítiques que s’hi instauren per prevenir el tancament d’aquests negocis.

Les tres ciutats demanen que des del Parlament Europeu es reconegui els establiments comercials emblemàtics “com a categoria en el marc legal de protecció patrimonial i per promoure un procés de cens i catalogació” i fixen la mirada cap a la Unesco, la FAO (que inclou sistemes del patrimoni agrícola) i altres organismes destacats.

El manifesta també demana al Parlament que “impulsi una resolució per reconèixer el valor dels establiments comercials emblemàtics per a la identitat europea”. Aquesta mesura se suma a altres que també impulsarien el comerç de proximitat i el llegat dels emblemàtics, com ara la creació d’una xarxa entre establiments comercials perquè siguin aquests els que desenvolupin “un treball conjunt que contribueixi a l’objectiu final de les quatre ciutats que signen el manifest: generar “estratègies de viabilitat present i futura”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa