Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona, a Nissan: mantenir les fàbriques “és possible” i més “rendible” que tancar

El ple de Barcelona ha aprovat d’urgència una moció adreçada a la direcció de la multinacional japonesa Nissan, que ahir va anunciar el tancament al desembre de les seves fàbriques a Catalunya. La principal és a la Zona Franca. El consistori, per unanimitat, ha donat suport a un text que “refusa” la decisió de la firma nipona i l’exhorta a mantenir actives les plantes industrials. L’avisa, a més, que la continuïtat “és possible” i més “rendible” que no pas tancar. Plegar “podria superar els 1.000 milions d’euros” a la companyia, afegeix.

Els set grups municipals han expressat suport als treballadors afectats i han confiat en trobar una sortida al conflicte. Jordi Martí Grau (BComú) ha demanat unitat política: “L’única forma d’enfrontar-se als grans poders corporatius internacionals és amb una decisió mancomunada dels governs espanyol, català i de Barcelona, això no es pot convertir en l’enèsima picabaralla”. Jaume Collboni (PSC) ha apel·lat a l’optimisme i ha recordat que “Seat va tenir una crisi molt greu fa 25 anys i la mateixa Nissan també” i ambdues van poder ser superades.

L’oposició també ha aprofitat l’avinentesa per valorar les causes i responsabilitats polítiques del tancament. Ernest Maragall (ERC) ha advertit que és un “exemple de col·lusió d’interessos entre grans empreses i grans Estats”: “Aquí també hi ha política d’Estat en majúscules”. Elsa Artadi (JxCat) ha criticat la posició del govern municipal sobre el vehicle privat: “Hi ha hagut lleugeresa i frivolitat a l’hora de demonitzar sectors econòmics potents i que generen llocs de treball i que això al final del dia fa perdre confiança a les empreses i inversions”.

Luz Guilarte (Cs) ha carregat contra els tres governs. Ha recriminat a la Moncloa no fer “bones polítiques industrials” i no invertir en innovació; al Govern català l’ha acusat de “subsistir a base d’aixecar fronteres”; i al municipal, que “criminalitza el que no entén”. Josep Bou (PP) ha assegurat que “es podria haver fet molt més” des de les institucions: “En alguns casos per omissió i en altres fins i tot per acció amb soflames que a les empreses no els agrada escoltar”. Manuel Valls (BpC) ha atacat també a l’executiu Colau: “No és compatible donar suport als treballadors a Nissan mentre s’ataca al sector”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa