Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Àngel Simón (Agbar) reclama un pacte social davant d’un 2021 “complex”
  • CA

El president d’Agbar, Àngel Simon, ha reclamat un pacte social amb les administracions públiques de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) “al que estableixin les línies per als pròxims quatre anys“. El directiu, que ha participat aquest dimarts en una sessió del cicle Barcelona Capital del Círculo Ecuestre, ha detallat que aquest pacte ha de servir per “mantenir l’ocupació de qualitat, ajudar els que no poden pagar el rebut i fer inversions per mantenir el servei”.

“La col·laboració públic-privada serà essencial per als reptes que tenim al davant tant a nivell mundial com a Barcelona”, ha apuntat l’executiu. Simon ha assenyalat que “és imprescindible que es facin servir els fons europeus Next Generation per millorar les infraestructures”, ja que segons l’Associació d’Enginyers de Camins es necessiten 18.300 milions d’euros a l’any per rehabilitar i esmenar les deficiències en manteniment de les infraestructures de l’aigua a Espanya.

Segons el directiu, “aquesta proposta intenta reconstruir el que s’ha destruït” a causa de la pandèmia de la Covid-19, tot i que ha apuntat que els comptes d’explotació de la majoria d’empreses no es recuperaran fins 2023 i que 2021 serà un any difícil i complex per la incertesa provocada pel virus.

En una xerrada amb Miquel Roca, soci fundador i president de Roca Junyent, Simón ha criticat que en els últims mesos no s’ha sentit “acompanyat per les administracions públiques”. “M’hagués agradat que no haguéssim estat nosaltres els que plantegéssim un pacte social per veure les inversions que s’han de fer, com les prioritzem i com detectem els vulnerables per poder-los integrar en el sistema”, ha afegit.

Recaptar impostos

Simón ha assegurat que l’obligació de recaptar impostos per a les administracions a través de la factura de l’aigua “ha complicat moltíssim la vida” a l’empresa. La majoria de trucades de clients que reben es deu a aquests increments i ha recordat que el 65% de la factura de l’aigua correspon a recaptació tributària. “En els últims deu anys, l’increment de la nostra part del rebut ha estat semblant al de l’IPC, mentre que el dels impostos relacionats amb els residus ha estat del 80%”, ha subratllat el directiu.

El president d’Agbar ha explicat que l’empresa està organitzant una junta general d’stake holders per al proper 3 de juliol en què explicarà la situació econòmica de la companyia, els projectes d’innovació, com ha de fer les compres, la política d’ocupació i formació per als seus treballadors i la política social que segueix. D’aquesta manera, donaran resposta a tots els stake holders de l’empresa, és a dir, “entitats públiques, actors de recerca i desenvolupament, actors d’innovació i actors de sensibilització i participació ciutadana”.

Hub mundial de l’aigua

Simón ha aprofitat la trobada per desenvolupar la seva proposta perquè Barcelona sigui un hub mundial de l’aigua i a apuntat que “la base de tot és la col·laboració públic-privada”. Aquest hub ha de ser “un espai físic i virtual entre els actors i de co-lideratge entre empreses, iniciatives, actors i organitzacions, amb un paper protagonista de la ciutadania” que es basi en quatre àmbits: la incubació d’emprenedors, les corporate ventures, ser un laboratori urbà i un espai de formació per a empreses, emprenedors i ciutadans”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa