Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Fira invertirà 380 milions per ampliar el recinte de Gran Via i renovar el de Montjuïc
  • CA

La Fira de Barcelona es prepara per no morir d’èxit. La gran popularitat de la capital catalana com a organitzadora de congressos internacionals fa que els recintes firals que gestiona estiguin a prop d’arribar al seu límit de capacitat. Per afrontar els reptes de futur, l’ens ha anunciat una inversió de 380 milions d’euros en els pròxims 10 anys per ampliar el recinte de Gran Via, que guanyarà un 25% d’espai per exposicions, i per renovar el de Montjuïc, que s’adaptarà per acollir espais permanents d’ús cultural. La inversió es dividirà a parts iguals entre els dos projectes.

El director general de la Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha concretat que les administracions públiques que participen del projecte “buscaran els millors instruments de finançament” per no comprometre els comptes de la institució ni els pressupostos públics. Encara que no està tancat, Serrallonga ha avançat que el més probable és que “en lloc de fer que les administracions aportin més diners a Fira 2000, mantinguin les seves aportacions durant més temps”, de manera que es garanteixi la seva viabilitat.

Una oportunitat estratègica

L’acte de presentació del pla d’infraestructures de la Fira –que s’allargarà fins al 2029, l’any del centenari de l’Exposició Internacional– ha congregat a una gran multitud d’autoritats, que han coincidit amb “l’oportunitat estratègica” que suposa l’ampliació dels recintes firals en un context de màxima competència entre ciutats de tot el món per atraure grans congressos i que inverteixen gran quantitat de diners per ampliar i modernitzar les seves instal·lacions. El nou president de la Fira, Pau Relat, ha anunciat que l’objectiu és posicionar el recinte “al top 5 europeu”.

Tant el president de la Generalitat, Quim Torra, com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han coincidit a felicitar-se per l’acord assolit entre administracions de diferents colors i sensibilitats polítiques –i en el qual també participen l’Ajuntament de l’Hospitalet, liderat per la socialista Nuria Marín; la Cambra de Comerç, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Diputació de Barcelona–. “Ho hauríem de fer més sovint”, ha apuntat Torra, mentre que Colau ha reivindicat l’actitud de l’Ajuntament “en uns anys de gran inestabilitat política i crisi econòmica per garantir el bon funcionament de la Fira”.

Més superfície a la Gran Via

El recinte de Gran Via, dissenyat pel japonès Toyo Ito, guanyarà un 25% de superfície expositiva i passarà de 240.000 a 300.000 metres quadrats gràcies a la construcció d’un nou edifici en un solar situat just al davant dels pavellons actuals. L’edifici tindrà dues plantes i es connectarà amb la resta d’instal·lacions a través d’un pas elevat. També s’aixecarà una altra edificació per a oficines i serveis per als expositors i visitants. Amb aquesta ampliació, que finalitzarà el 2024, el recinte se situarà entre els centres de congressos més grans del món.

A Montjuïc, en canvi, l’acord aposta per posar en marxa el projecte denominat “Univers Montjuïc”, que remodelarà l’espai actual per adaptar les seves instal·lacions i que busca dotar-les d’activitat econòmica permanent més enllà de les fires i congressos. L’objectiu de la Fira és diversificar els usos i potenciar el caràcter urbà del recinte. Per això, a més d’espais firals modulables, es posaran en marxa zones dedicades a l’emprenedoria, el coworking i l’exposició per a les empreses barcelonines.

Aquesta remodelació implicarà, entre d’altres coses, la pacificació de l’avinguda Reina Maria Cristina, que es convertirà en un espai sense trànsit, i s’obrirà un carrer que doni continuïtat al carrer de la Guàrdia Urbana per canalitzar el trànsit cap a l’avinguda Paral·lel, entre l’actual Palau 2 i la resta de palaus que permetrà dedicar els espais resultants a altres usos, com equipaments o habitatge públic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa