Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Alerta per la conversió dels locals en habitatge: “Deixa la zona morta de comerç”
  • CA

El creixement de locals buits a Barcelona obre una incògnita sobre el futur d’aquests espais. La transformació dels establiments en habitatges guanya força com a alternativa, però els comerciants barcelonins alerten del risc d’aquesta tendència. “Deixa la zona morta de comerç. Desapareix la vitalitat”, adverteix el president de PIMEComerç, Àlex Goñi, en declaracions a l’ACN. Les empreses immobiliàries demanen a les administracions flexibilitzar la normativa per facilitar el canvi d’ús. Les associacions ho veuen viable per carrers menys cèntrics però demanen treballar per mantenir l’activitat en els principals eixos comercials. “El perill és que el barri es quedi com una zona residencial”, afirma el president de l’eix Poblenou, Miguel López.

“Als llocs on tradicionalment hi ha comerç, s’ha de mirar de preservar l’activitat comercial. El que podríem començar a parlar és dels carrers adjacents als eixos comercials, que mai més tindran activitat comercial, i on hi ha molta planta baixa que es podria convertir en habitatge per a gent gran o persones amb problemes de mobilitat”, proposa el vicepresident de Barcelona Comerç, Pròsper Puig.

A la capital catalana hi ha actualment 80.500 locals, dels quals més d’un 17% estan buits. Aquest percentatge es podria elevar fins al 30% fins a finals d’any a tota la ciutat i disparar-se fins al 50% a la zona del centre. “Caldria acompanyament de les administracions, entendre que el centre de la ciutat és bàsic per a la continuïtat de Barcelona. Si mor el centre, mor la ciutat”, assegura la directora general de Barcelona Oberta, Núria Paricio.

Al Poblenou, el teletreball ha impactat negativament en els comerços de la zona destinats al públic corporatiu i ha provocat una reducció del nombre de clients. “Comença a no haver-hi vida en aquests barris, que són nuclis molt importants d’oficines”, afirma el director de l’àrea d’immobiliària de Forcadell, Toni López.

Una altra de les problemàtiques del barri és la tendència creixent a transformar locals comercials buits en habitatges. “La principal queixa ve perquè l’Ajuntament de Barcelona permet el canvi d’ús en ple carrer comercial, com Marià Aguiló”, lamenta el president de l’eix Poblenou, Miguel López. La “flexibilització” de la normativa per convertir els locals buits en habitatges és una petició recurrent dels actors del sector immobiliari. Tot i això, les associacions de comerciants demanen fer “cirurgia fina” i avaluar la situació a cada zona. “El perill és que el barri es quedi com una zona residencial”, adverteix el president de l’eix Poblenou.

“Si fas habitatge, deixes la zona morta de comerç. Desapareix la vitalitat”, alerta el president de PIMEComerç. “No ens podem permetre una ciutat sense comerç. Seria una ciutat fosca, insegura, amb poca activitat econòmica i això acaba afectant l’ocupació”, afegeix el vicepresident de Barcelona Comerç.

A l’alternativa de la transformació dels locals en habitatges s’hi sumen altres com hubs de distribució del comerç electrònic. “Ha crescut molt i necessiten tenir zones a cada barri per poder fer un repartiment àgil”, afirma el director de l’àrea d’immobiliària de Forcadell. Una altra solució per ocupar els locals buits és que les empreses situades als entresòls dels edificis, com clíniques dentals o assegurances, baixin a les plantes baixes. “És més operatiu per a ells i permet alliberar els entresòls per convertir-los en habitatge”, afegeix López.

Per fer front al tancament de locals comercials, PIMEComerç reclama “intentar aguantar el màxim d’empreses obertes”. En concret, exigeix a les administracions ajudes directes i l’anul·lació d’impostos. “És més barat per l’administració mantenir una botiga oberta, ajudant-la econòmicament amb subvencions i ajudes directes,” que suportar les despeses del tancament d’empreses, afirma Goñi.

Respecte a la reducció del 50% del lloguer per als establiments afectats per les mesures, el president de PIMEComerç afirma que és una ajuda per als comerciants però “carrega el problema” als propietaris del local. La directora general de Barcelona Oberta assegura que és “una bona mesura” però recorda que els comerciants han de continuar pagant tots els impostos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa