Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament perd als jutjats una denúncia contra el portal Idealista
  • CA

La justícia ha condemnat l’Ajuntament de Barcelona a restituir la multa de 3.000 euros que va imposar al portal Idealista i a pagar els interessos pel temps transcorregut. Així ho ha dictat el jutjat contenciós administratiu núm. 16 de Barcelona, ​​en la seva sentència de l’1 de juliol de 2022, en què estima íntegrament un dels sis recursos interposats per Idealista.

Sis causes judicials Ajuntament-Idealista

Com recull el mateix portal, es tracta d’una de les sis causes judicials pendents, que va obrir l’Ajuntament denunciant el portal. La raó? L’Ajuntament considerava que Idealista havia d’incloure l’índex de referència de preus de lloguer en els anuncis, i en no fer-ho, el va sancionar amb 3.000 euros. Ara la sentència, que va recòrrer el portal, conclou que la plataforma no és la responsable d’incloure l’índex de referència de preus de lloguer als anuncis, sinó que és una responsabilitat única i exclusivament dels anunciants mateixos, que són els que estan subjectes a la Llei del dret a l’habitatge de Catalunya.

Dos pisos en lloguer exposats a Idealista
Dos pisos en lloguer exposats a Idealista

El concepte d’agent immobiliari, “forçat”

A la sentència, a més, el jutge estima que l’Ajuntament fa una interpretació extensiva i forçada del concepte d’agent immobiliari. La justícia ha reconegut que idealista és un PSSI (prestador de serveis de la societat de la informació d’allotjament de dades) que simplement posa en contacte els usuaris mitjançant la plataforma tecnològica, tal com recull la Directiva Europea 2000/31, Per aqueta raó, la llei l’eximeix de responsabilitat d’aquest tipus i deixa clar que no pot obligar el portal a supervisar les dades que es transmeten o emmagatzemen a la plataforma.

Per al jutge, la imposició d’una sanció per part del consistori sobre la base d’una infracció de la Llei del dret a l’habitatge de Catalunya suposa una vulneració del principi de legalitat i tipicitat. Per això, anul·la la sanció i condemna l’Ajuntament a restituir l’import pagat (3.000 euros) més els interessos legals des de la data de l’ingrés a Idealista.

Cinc causes judicials pendents

Però el litigi entre el consistori i el portal no acaba aquí. Idealista té a hores d’ara cinc causes judicials més interposades des de l’Ajuntament. Totes cinc per la mateixa causa, no incloure l’índex de preus de referència de lloguer. En total, Barcelona havia estimat en uns 100.000 euros el total de sancions imposades a Idealista.

L’any 2021, l’Ajuntament de Barcelona va començar a multar les immobiliàries i portals que no publicaven aquest índex de referència, un ídex que va entrar en vigor el setembre de 2020 i que es pot consultar a través del web de la Generalitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa