Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Drons, pròtesis i peces de cotxe: la impressió 3D arriba a la Zona Franca

Drons, pròtesis dentals, taps d’ampolla, manetes de canvi de marxes… La impressió 3D ha revolucionat la producció industrial i Barcelona busca aprofitar la seva capacitat d’atracció d’empreses tecnològiques per convertir-se en un centre d’innovació d’aquesta nova eina. El Consorci de la Zona Franca i la Fundació Leitat han presentat aquest dilluns la 3D Factory Incubator, la primera incubadora europea d’empreses d’impressió 3D.

“L’objectiu és acompanyar les empreses des de la concepció del producte fins a la seva comercialització”, explica Magí Galindo, responsable del Laboratori de Fabricació Additiva situat a les oficines centrals del consorci. La impressió 3D permet produir tota mena d’objectes sense assemblatges ni cargols i és un recurs que ja utilitza més del 70% dels fabricants, sobretot per fer prototips, però també per a la producció final.

Un tècnic fa servir una de les impressores 3D de la incubadora de la Zona Franca / 3D Factory

La revolució industrial que ve

La paraula “revolució” ha estat una de les més utilitzades durant l’acte de presentació, que ha comptat amb una àmplia representació institucional. El delegat especial de l’Estat espanyol al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro, ha parlat de la “revolució industrial 4.0” de la impressió 3D com un fenomen que permetrà apropar la producció a les zones més cèntriques. El president de la Fundació Leitat, Jordi William Carnes, ha esmentat la “revolució tecnològica” que suposa aquest projecte i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha mostrat convençuda que Barcelona i la seva àrea metropolitana “és una de les millors situades per liderar-la”.

El Consorci de la Zona Franca i Leitat impulsen la primera incubadora europea d'impressió 3D a Barcelona / CZFB

El Consorci de la Zona Franca i Leitat impulsen la primera incubadora europea d’impressió 3D a Barcelona / CZFB

La incubadora preveu accelerar unes 100 empreses fins al 2023. La primera tanda de 25 o 30 empreses ja ha superat la fase de selecció i en les pròximes setmanes començaran a utilitzar les noves instal·lacions, que tenen 600 metres quadrats i ha requerit una inversió de tres milions d’euros. La majoria de companyies són start ups i microempreses que rebran assessorament durant sis mesos o un any, segons el tipus de projecte, i es podran beneficiar de les quatre impressores industrials 3D i la resta d’equips d’última generació amb què compta la incubadora. El principal avantatge és que només hauran de pagar pel servei –que a més és finançat al 50% per fons europeus–.

La primera llavor d’un complex de 70.000 m2

La incubadora forma part d’un projecte molt més ambiciós, la DFactory 4.0, un nou concepte d’indústria digital que comptarà amb més de 70.000 metres quadrats i que suposarà una inversió de 100 milions d’euros. Durant la primera fase, que ja està en marxa, s’aixecarà un centre tecnològic de 17.000 metres quadrats per a oficines i laboratoris d’impressió 3D que hauria d’estar enllestit el 2020.

Una impressora 3D de la 3D Factory Incubator de la Zona Franca / ACN

“Serà un espai amb una imatge disruptiva, però conservarà elements industrials i modernistes per connectar amb els orígens de la Zona Franca”, ha afegit el director d’Urbanisme del CZFB, Mario Serrano. Més endavant hi haurà dues fases més, de 35.000 i 20.000 metres quadrats, respectivament, que convertiran la Zona Franca en un dels principals hub d’innovació i indústria 4.0 del sud d’Europa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa