Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Xunta contacta amb el Museu Marès pel cas del possible espoli
  • CA

Román Rodríguez, conseller de Cultura de la Xunta de Galícia, ha enviat aquesta tarda una carta al director del Museu Marès de Barcelona demanant-li informació per tal d’aclarir el possible “origen il·legítim” de dues peces. Així ho ha explicat Salvador García Arnillas, director del museu, que efectivament està investigant si els dos relleus del seu fons, adquirits el 1980 a l’empresari i col·leccionista d’origen alemany Fernando Birk, procedien d’un espoli al Monestir de San Lourenzo de Carboeiro, concretament al municipi gallec de Silleda (Pontevedra).

La sospita la va aixecar el diari La Voz de Galícia, que aportava documentació que demostraria l’espoli. En concret, es tractaria de cartes trobades a l’Arxiu de Galícia i a l’Arxiu General de l’Administració, que “provarien la sostracció il·legal” comesa el 1980. Un historiador creu que està acreditat que les peces van ser arrabassades a finals de la dècada dels 60, en un context de robatoris i destrosses en aquest monestir.

Revisió acurada

García Arnillas ha detallat que el Museu Marès està revisant de manera acurada tota la informació disponible de què disposa sobre les dues escultures. D’una banda, hi ha un Crist entronitzat i un relleu medieval amb símbols dels evangelistes Sant Lluc i Sant Joan, que formen part d’un timpà eclesiàstic datat cap als voltants de l’any 1200. Les dues figures estan fetes de granit.

No és un requeriment

El director del museu barceloní ha subratllat que el missatge de la Xunta és de caràcter purament informatiu, en el sentit que no és pas un requeriment i també ha dit que estan treballant per tal de traslladar totes les dades sobre l’origen de les peces al màxim òrgan de govern gallec.

En aquest sentit, el Museu Marès, que tan bon punt va conèixer els fets es va comprometre a retornar les peces si tenen un origen il·legítim, està redactant un informe tècnic que preveu tenir enllestit en els propers dies. Aleshores la pilota passarà a la teulada de l’Ajuntament de Barcelona, que haurà de prendre la decisió atenent les conclusions d’aquest estudi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa