Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Xavier Basiana confia que les eleccions desencallin el futur de la Nau Bostik a la Sagrera
  • CA

La Nau Bostik, l’espai artístic de la Sagrera, està d’enhorabona. Bostik-Murals, un dels projectes que acull, acaba de rebre el I Premi Lluís Carulla d’emprenedoria cultural dotat amb 60.000 euros. El muralisme omple de color les parets d’aquesta antiga fàbrica del barri de la Sagrera, ara més que mai amb la recent intervenció de l’artista argentí Elian Chali. Però és només una de les activitats que s’hi desenvolupen des de fa quatre anys, quan Xavier Basiana va aixecar la persiana d’un immens espai abandonat (com havia fet anys enrere amb la Nau Ivanow) per convertir-lo en “punt de trobada” per a la creació i difusió de la cultura. Sempre inquiet, l’arquitecte manresà ja imagina nous espais urbans “per obrir” i confia que l’Ajuntament es decideixi a convertir la Nau Bostik en un equipament municipal, això sí, “conservant el model” de gestió comunitària.

De fet Basiana voldria que el Consistori, fins ara poc present a la Nau Bostik, en “valorés el potencial” i l’acabés absorbint com un nou equipament públic per la ciutat. “Ho té molt fàcil, perquè la fàbrica està en una zona afectada pel pla de transformació a l’entorn de l’estació de la Sagrera”, diu el gestor cultural. En efecte, la Nau s’aixeca en una peça qualificada de zona verda i per tant l’actual propietari de la fàbrica (la promotora La llave de oro) no pot construir-hi. Però, per la mateixa raó, la zona tampoc està destinada a equipaments, tal i com es va encarregar de recordar fa un any l’aleshores regidora de Sant Andreu, Carmen Andrés (PSC).

En qualsevol cas, Basiana confia que “aviat” hi hagi novetats sobre el futur de la Nau Bostik, sobretot davant la proximitat d’unes eleccions municipals que al seu parer podrien desencallar la situació. “Volem que això sigui un nou equipament per la ciutat, i així nosaltres podem dedicar-nos a obrir nous espais. El somni seria convertir les tres xemeneies de Sant Adrià en el gran equipament cultural de l’àrea metropolitana”, planteja il·lusionat. 

En qüestió de tres setmanes l’antiga fàbrica de cola ubicada al barri de la Sagrera ha rebut dos premis. El premi Lluís Carulla 2018, al Bostik-Murals (Difusor) com a projecte cultural emprenedor i transformador de l’any, i el premi Bonaplata atorgat per l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC), en el seu apartat especial de patrimoni pel treball de la Nau Bostik en la consolidació, restauració i reutilització d’un indret industrial en un territori de passat industrial.

Els reconeixements arriben quatre anys després que Xavier Basiana -que ja havia “recuperat” anys enrere una altra fàbrica del barri per convertir-la en l’ara equipament municipal Nau Ivanow-, s’interessés per l’espai. “Un cop aquell procés va quedar consolidat, i veient que a 500 metres hi havia una altra fàbrica que portava 10 anys tancada vaig pensar que era el moment de començar una nova història”, explica Basiana a l’ACN.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa