Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Vampirs, fantasmes i ‘scape rooms’: Barcelona, capital del terror recreatiu
  • CA

L’augment dels ‘walking tours’ basats en històries de misteri de Barcelona explota el vessant ocult de la ciutat. El Barri Gòtic i El Raval són escenari d’aquests recorreguts d’unes dues hores organitzats per conèixer assassinats del passat, suposades presències fantasmagòriques i llegendes de Barcelona. Segons expliquen els guies turístics, l’interès dels barcelonins pels ‘walking tours’ creix ràpidament. 

La petjada del vampirisme i, fins i tot, la suposada existència de vampirs a Barcelona inspiren molts ‘walking tours’. Sebastià d’Arbó és un dels divulgadors de la història de la vampira del Raval. Ell s’ha dedicat “tota la vida” a estudiar i divulgar misteris de Catalunya a diversos mitjans de comunicació. D’Arbó explica que Enriqueta Martí, coneguda com la vampira del Raval, va segrestar i assassinar desenes de nens abans de ser detinguda. Vivia al Raval, on atemoria els veïns fins al punt que no volien parlar d’ella. “És l’asssassina en sèrie més important de la història”, sentencia. “I els barcelonins no saben qui és!”, exclama. D’Arbó coneix a fons la vampira del Raval, ja que va entrevistar Teresita Guitart, segrestada per Enriqueta Martí quan tenia 7 anys. 

D’Arbó prossegueix amb d’altres misteris de Barcelona com el cas del Teatre Romea, on, segons ell, s’apareix l’esperit de l’actriu Margarida Xirgu. L’Associació Espiritista del Raval, amb seu al carrer Valldonzella, fa sessions d’espiritisme i visita llocs on hi ha, segons creuen, presències fantasmagòriques com la de Xirgu. “Expliquem històries de fantasmes que han succeït a determinats llocs i que hem vist nosaltres”, concreten Cristina Olivé i Alfons Fernàndez, membres de l’associació. Ofereixen tres recorreguts durant els caps de setmana i visiten llocs com el Palau de la Virreina, on afirmen que fins fa poc hi havia presències espirituals, i el carrer Elisabets, on també creuen que hi ha fantasmes. Especifiquen que durant els tours els mèdiums i els més “sensitius” poden veure les presències fantasmagòriques d’aquests llocs, i a la resta de visitants els expliquen el que estan veient. La llista que té l’assocació amb edificis que tenen presència d’esperits és llarga: la Casa de la Caritat, la plaça Sant Felip Neri, el mercat de Santa Caterina, l’hospital de la Santa Creu, la basílica de la Mercè, l’església de Sant Just i Pastor i, fins i tot, l’estació de metro de Rocafort

Sebastià D’Arbó al plató del seu programa Misteris. | 8tv

Carlos Mesa, periodista creador de diversos recorreguts a peu sobre la Barcelona més desconeguda, ratifica la tendència respecte als tours de misteri: “Cada cop n’hi ha més”. I també destaca: “Si explores els enigmes de Barcelona descobreixes una ciutat totalment diferent”. El seu tour, anomenat Barcelona insòlita, segueix la petjada de la comunitat jueva i els maçons a la ciutat. Durant més de dues hores, Mesa recorre els carrers del Barri Gòtic i el barri jueu aturant-se als edificis que amaguen símbols de la ciutat. Normalment fa el tour per a un públic d’entre 20 i 30 persones, i el guia les sorprèn quan relata la història del comte Estruc, “el primer vampir de la història”. Al carrer Estruc s’hi pot trobar una placa que explica la seva història i com es va convertir en vampir. El guia sosté també que l’expressió malastrugança té l’origen en aquest comte

Moltes de les històries que apareixen als walking tours no són conegudes pels barcelonins. Això fa que l’èxit d’aquestes activitats sigui considerable. Sebastià D’Arbó addueix que “l’analfabetisme” i la “incultura” han provocat que Enriqueta Martí, la maledicció del Liceu o les aparicions de Margarida Xirgu al Teatre Romea siguin misteris desconeguts a Barcelona. El periodista evoca casos escabrosos de la ciutat com el del frare Vicens. D’Arbó assegura que el religiós venia llibres però que, després de fer la venda, se’n penedia i matava el comprador per recuperar el llibre. “Matava per amor a l’art”, sosté. 

D’Arbó intenta mostrar la cara amable dels misteris. A la seva trajectòria professional s’ha d’afegir la producció de pel·lícules i presumeix de ser un “pioner en cinema parapsicològic”. Acaba d’estrenar El pionero i està preparant un altre film. 

Cristina Olivé i Alfons Fernández. | A. L.

 

90 ‘escape rooms’ a la ciutat

La capital catalana també explota el misteri i el terror amb els escape room. A Barcelona n’hi ha 90, segons el portal especialitzat picaderomotel.com, i alguns com El misteri de Gaudí, La vampira del Raval Pesadilla en la calle Diputació basen el joc en històries de la ciutat. Algunes d’aquestes sales afegeixen un component de terror a l’experiència. “La gent gaudeix de la por si sap que no li passarà res”, raona D’Arbó. Malgrat tot, els escape rooms de terror podrien haver tocat sostre a la ciutat, segons alguns propietaris de sales. Jordi Vila, de Top Secret Escape Room Barcelona, pronostica que no se n’obriran més perquè “n’hi ha molts”. 

El gerent de Barcelona Escape Hunt, Eduard Serramià, creu que els propietaris de les sales cometen un error de comunicació: “No pots dir que l’objectiu és escapar d’una habitació perquè espantes molta gent”. Ell evita aquest error i remarca que les seves sales no són de terror sinó de “misteri”. En concret, d’històries misterioses de Barcelona: la vampira del Raval, les escoles de lladres i Gaudí. “Barcelona és capital d’escape rooms“, ressalta.

Encara que la ciutat està lluny de convertir-se en una ciutat terrorífica com Edimburg, on milers de turistes busquen cada any endinsar-se en les històries de fantasmes, els misteris i el terror són cada vegada més exitosos. Les històries de vampirs i d’espiritisme afegeixen una atracció més a Barcelona. “Barcelona no és només bonica per l’estètica, sinó també perquè és esotèrica”, remarca D’Arbó. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa