Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un veí troba una làpida de la necròpolis jueva de Montjuïc amb segles d’història
  • CA

Un ciutadà de Barcelona ha trobat una làpida epigrafiada procedent de la necròpolis jueva de Montjuïc (segles IV – XIV). La troballa va tenir lloc el mes de gener passat a l’avinguda Miramar. Després d’una intervenció arqueològica d’urgència, aquesta es va recuperar i ara es troba al Centre de Conservació de Bens Mobles del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), on es procedirà a la neteja acurada de l’element, es farà la transcripció i traducció del text i l’estudi epigràfic corresponent. Es tracta d’un element de grans dimensions, fet de pedra de Montjuïc, que es troba en un bon estat de conservació.

A la cara superior es localitza una inscripció jueva, fet que la permet relacionar directament amb la necròpolis de Montjuïc. Possiblement aquesta làpida fou llençada quan va ser localitzada durant la primera meitat del segle XX, coincidint amb el decurs de les obres de construcció de l’actual Tir Olímpic (1907) o bé amb la construcció del primer Parc d’Atraccions (anys 30). En ambdós casos es tractaria d’indrets situats just per sobre del terreny on s’ha trobat.

Història de la necròpolis

Les primeres notícies sobre la necròpolis jueva es remunten a l’any 1091. Això permet intuir que el call jueu de Barcelona ja disposava d’un cementiri, com a mínim, des del segle X, donat que a finals del segle XI ja existien sepultures que es consideraven antigues. En un document de 1388 la comunitat jueva de Tortosa, veient perillar el seu cementiri per a l’aprofitament de les làpides, argumenten que en el seu fossar hi havia tombes notables, però no tant com les de Barcelona, que tenien una antiguitat de 500 anys. Aquest fet permetria afirmar una antiguitat del cementiri de Barcelona des del segle IX.

La necròpolis va subsistir fins a la fi del call de Barcelona el 1391, any dels tràgics successos que es van estendre per tot el regne de Castella i la Corona d’Aragó, i que suposaren la destrucció d’un gran nombre de calls i la mort o fugida dels seus habitants. Durant aquest any, el cementiri va passar a mans de la Corona però, posteriorment, l’any 1393, el va vendre a una societat de creditors dels jueus, els quals van iniciar la destrucció i l’aprofitament de les làpides per a bastir nous edificis a la ciutat. 

El descobriment permetrà ampliar el coneixement i informació de la necròpolis jueva de Montjuïc. Paral·lelament, les dades s’afegiran al projecte de recerca iniciat l’any 2014 pel Servei d’Arqueologia de Barcelona (ICUB), amb l’objectiu d’ampliar el coneixement d’aquest element patrimonial i arqueològic de la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa