Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un històric cinema del Poblenou reobrirà convertit en un centre de cultura digital

Barcelona tindrà un nou centre de cultura digital a partir de l’octubre que heretarà el nom de l’espai on s’ubicarà, l’antic edifici del cinema Ideal al Poblenou. L’IDEAL, el Centre d’Arts Digitals de Barcelona, està impulsat per les empreses del sector i productores audiovisuals Magma Cultura, DigaliX, Eyesberg, Minoria Absoluta i el Mira Festival -un certamen dedicat a les arts digitals. Amb una inversió a 5 anys de 8,5 milions d’euros, el centre es vol erigir com un espai permanent de referència per a artistes joves i creadors “de tota la vida” perquè puguin experimentar amb les noves eines que brinda la tecnologia a l’hora de produir l’art del segle XXI. Seran 2.000 metres quadrats amb zones de realitat virtual, entre d’altres, i exposicions de caire immersiu com la que inaugurarà el centre a la tardor, dedicada a Monet.

Les exposicions de caire immersiu seran un dels aspectes destacats de l’activitat de l’IDEAL, que ha convertit el nom de l’equipament del Poblenou amb l’acrònim Immersive Digital and Arts Lab (IDEAL). El centre disposarà d’una zona de realitat virtual, i es complementarà amb altres formats com conferències, tallers i una zona de residències artístiques per impulsar la creació de nous continguts artístics. “Potencialment volem ser un centre en què creem les nostres pròpies produccions”, ha assegurat la coordinadora del projecte, Nerea López.

La idea del projecte va néixer fa quatre anys en el marc del festival d’arts digitals Mira, en què s’exhibeixen espectacles audiovisuals, en so 3D i concerts en una cúpula 360°, entre d’altres. Juntament amb l’estudi d’art multimèdia Eyesberg, la productora Minoria Absoluta, Magma Cultura i DigaliX, el projecte ha pres forma i es preveu que pugui inaugurar el nou centre al Poblenou l’octubre d’aquest any. 

Convertit en estudi de televisió

El projecte recupera l’antic cine Ideal del 1917, convertit en estudi de televisió l’any 1984, i protagonista durant dècades de la vida cultural del Poblenou de Barcelona. Les obres s’iniciaran a l’abril i es preveu acabarien a l’agost. “Ens fa molta il·lusió recuperar un espai històric on per primera vegada es projectava cinema al Poblenou i on després s’ha produït cinema i audiovisual com sèries de TV3. Ara serà un espai híbrid, on es veurà audiovisual i se’n produirà també, però del segle XXI, immersiu”, ha explicat el director executiu d’IDEAL, Jordi Sellas.

Productores com Minoria Absoluta aposten pel centre perquè, al parer de Sellas, “l’audiovisual va cap a un altre camí”. “La tecnologia ens permet sortir d’aquest rectangle que és la televisió i el que té sentit és que la gent que sap arribar a un gran públic pugui experimentar”, ha apuntat el director executiu del projecte. Per això l’Ideal és un laboratori de “tecnologia, d’idees, creativitat i noves narratives”, ha dit el director. 

Amb la col·laboració de Minoria Absoluta

En aquest sentit, Toni Soler, de Minoria Absoluta, ha assegurat que per a la productora significa “tornar a casa”, ja que van rodar-hi programes com Polònia i Crackòvia. “Esperem col·laborar en l’elaboració de continguts. Aquest espai admet continguts de tota mena i l’art per mi també és entreteniment i informació, en un format diferent”, ha dit Soler a la presentació del projecte aquest dimarts.

El projecte compta amb una sèrie de socis internacionals, com Exhibition Hub, Berliner Festpiele, Sat Montreal i Base Milano. “La nostra il·lusió és que la nostra producció pugui girar a aquests espais a nivell internacional”, ha dit Sellas.

La inversió a 5 anys és de 8,5 milions d’euros en un espai de 2.000 metres quadrats que inclouran una sala d’exposicions immersiva amb un dome (planetari) permanent, un laboratori creatiu tecnològic, una zona de realitat virtual, una cafeteria i les oficines. S’ha optat per un capital 100% privat per no retardar un projecte que neix en un “context tens econòmicament” de les institucions públiques, ha explicat Sellas.

“No és només la voluntat de ser un centre on s’exhibeixin coses, sinó que volem ser un lloc on explicar la nostra manera de veure el món”, ha assegurat el director executiu del nou centre d’art digital de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa