Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un centre per donar “projecció internacional” a la fotografia des de Barcelona
  • CA

La Fundació Mapfre es llança a la projecció internacional de la fotografia amb l’obertura el 7 d’octubre del nou centre KBr Fundació Mapfre. Amb una inversió de 3 milions d’euros, s’està reformant l’antiga seu de l’Institut Municipal d’Hisenda –annex a la Torre Mapfre–, un espai de 1.400 metres quadrats amb dues sales d’exposicions, un espai per a activitats educatives i un auditori. El nou centre reemplaça l’actual seu, la Casa Garriga Nogués. La inauguració estava prevista al juny, però la pandèmia ha obligat a ajornar l’obertura, que es farà amb dues exposicions de dos grans mestres de la fotografia, Bill Brandt i Paul Strand.

“L’edifici aspira a ser un dels centres de referència”, ha dit a l’ACN la directora de cultura de la Fundació, Nadia Arroyo.”Barcelona té una tradició fotogràfica històrica, i volem que amb aquesta activitat important a nivell de projectes internacionals i també projectes que puguin mostrar els arxius fotogràfics que té Barcelona i Catalunya, sigui una projecció internacional de la fotografia de la ciutat”, ha dit aquest dimarts Arroyo, des del vestíbul de l’edifici encara amb obres.

El nou edifici ha pres el títol de KBr com a símbol químic del bromur de potassi, una sal que s’utilitza en el procés de revelat de la fotografia analògica. El nom vol reflectir l’atenció a la gran tradició dels mestres de la fotografia, així com la vocació internacional del projecte per la universalitat de les seves lletres. El centre s’ha projectat per acollir diferents activitats entorn de la fotografia, però les restriccions pel coronavirus afectaran bona part de, per exemple, els cicles de conferències. “Ens estem reinventant, com tots, i portarem part d’aquesta activitat al terreny digital”, assegura Arroyo.

Grans mestres, arxius locals i escoles

El nou centre permetrà dur a terme projectes “que tenien al cap i no podien desenvolupar”, i obre portes a altres tipus de propostes “que mai havien fet fins ara”. La línia expositiva del nou centre diu adéu a la pintura i es llança exclusivament a la fotografia.
“Hem anat creixent moltíssim a nivell internacional en fotografia. La tradició de la fotografia en aquesta ciutat és mítica, i venim a apostar per aquest gènere”, ha explicat la directora de l’àrea de cultura.

Així, es combinarà l’exhibició dels grans mestres de la fotografia, la col·laboració amb col·leccions i institucions locals per exhibir els seus fons i també amb escoles de fotografia catalanes. D’aquesta manera, s’exhibirà, per primera vegada de manera individual, el fons de fotografies de la Fundació de Paul Strand, el conjunt més ampli de peces que es conserva fora dels Estats Units. Seran més de 100 obres que recorren la trajectòria d’un dels fotògrafs més importants del segle XX, a les parets de la sala petita, de 175 metres quadrats.

La sala gran, de gairebé 700 metres, obrirà amb una àmplia retrospectiva de Bill Brandt. Aprenent a l’estudi de Man Ray i influenciat pel seu contemporani Brassaï, les seves imatges exploren la societat, el paisatge i la literatura anglesa. “Coincidiran dos grans mestres de la història de la fotografia, que entre els dos, van constituir la imatge i la concepció de la fotografia moderna actual”, ha dit Arroyo.

Programació 2021

De cara al febrer del 2021, Claudia Andújar ocuparà la sala gran, mentre que la petita acollirà la primera mostra d’arxius de Catalunya, amb ‘La mirada cautiva’, de l’Arxiu fotogràfic de Girona (CDRI). A partir del juny protagonitzaran les exposicions el fotògraf novaiorquès Garry Winogrand i les Germanes Brown, mentre que a l’octubre de 2021 es donarà pas a Judith Joy Ross i a mostres de les escoles de fotografia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa