Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La retirada d’artistes en cadena amarga el concert dels balcons a Colau

Els artistes Txarango, Sopa de Cabra, Els Catarres, Clara Peya, Lildami, Suu i Stay Homas han decidit desvincular-se del macroconcert impulsat per l’Ajuntament i organitzat per El Terrat en què s’havia anunciat la seva participació. El problema, segons apunten, és que no sabien que el consistori hi destinaria 200.000 euros. “Desconeixíem la inversió de l’Ajuntament” i “sentim que el cost de l’acció és molt elevat i aquests diners es podrien destinar a acompanyar iniciatives més regeneratives i sostenibles per a un sector com el nostre on creadors i músics estan en situació de ruina”, han dit en un comunicat al Twitter oficial de la banda liderada per Alguer Miquel.

Així i tot, en el mateix fil de missatges, Txarango ha volgut demanar “disculpes i gràcies” a qui “des de la millor de les intencions empenyen aquesta iniciativa” per haver-los inclòs. També hi han afegit un últim detall, per evitar suspicàcies sobre quin preu s’havia posat al seu bolo. El cost de la nostra actuació era de 1.500 euros”

En el mateix sentit, Sopa de Cabra ha emès un altre petit comunicat explicant que també s’han assabentat del preu de l’esdveniment “pels diaris” i han defensat que el troben “desproporcionat en el context d’aquesta crisi que està afectant de dorma dramàtica a gran part de la societat”. Finalment, ha aclarit que la seva posició: “hem declinat la nostra participació en el concert”. Ho ha justificat, a més, destacant que “és un moment per fer un nou món possible” i “les formes són tan important com el fons”.

També Els Catarres han insistit en què desconeixien “com es faria ni en quines condicions”. Han afegit: “tal com se’ns va explicar l’acció, havia de ser amb un pressupost mínim sumat a la bona voluntat dels músics per participar-hi”. En canvi, apunten que el que s’han trobat en veure l’explicació a la premsa és que no és “ni un festival consensuat ni fet amb un pressupost mínim”. Per això, han rebutjat formar-ne part.

La pianista i compositora Clara Peya s’ha pronunciat en la mateixa línia al seu compte d’Instagram, amb un comunicat més escuet. “He decidit no participar perquè penso que no està tenient en compte el sector cultural i totes les seves veus. Davant la precarietat que patim la gent de la cultura, no em sembla ètic destinar tots aquests diners públics a un acte com aquest”, ha deixat escrit.

Screenshot 20200501 234213

El cantant de trap Lildami, en representació del seu grup, ha aclarit també que no actuarà i que no estava al corrent “que l’Ajuntament feia una aportació de diners per la realització d’aquest esdeveniment”. Per això, tot i considerar que “és normal que les institucions públiques inverteixin en cultura” i que “s’ha plantejat aquesta iniciativa amb les millors intencions”, han optat per apartar-se’n. 

L’artista Suu, a les dotze de la mitjanit, s’ha pronunciat al respecte. Tampoc no forarà part de l’esdeveniment, tot i que aquest matí ja havia enregistrat la seva peça. “En tot moment vam entendre que la participació de les treballadores (no només músics) era totalment altruista i desconeixiem l’aportació econòmica de l’Anjuntament de Barcelona”, ha apuntat. De la mateixa manera, ha agraït la tasca dels impulsors perquè no els atribueix cap mala intenció i ha defensat la inversió de diners públics a la cultura.

El grup de moda durant el confinament, els Stay Homas, s’han acabat afegint també al desembarcament i han expressat que no se senten “a gust amb el pressupost de l’iniciativa” i que, per tant, no hi participaran. També assenyalen que se’ls havia comunicat que seria una inversió “sostenible i de mínims”.

 

Una línia similar ha exhibit en un text publicat al seu perfil de Facebook el cantant del grup Els Pets, Lluís Gavaldà. Segons relata, a ell el van trucar “fa un parell de dies” per participar-hi, que li van fer saber que “no escatimarien en despeses” però que els artistes estava previst que col·laboressin “de manera desinteressada”. Arribats a aquest punt, Gavaldà assegura que els va respondre que “trobava insultant la seva proposta, que muntar un concert amb mitjans i pressupost i escatimar el sou als principals protagonistes del mateix era un indicador fidel del respecte que tenen les institucions” a la professió dels artistes.

A continuació, la resposta dels organitzadors va ser que “reflexionarien sobre la filosofia del festival” , que estaven d’acord amb la queixa i que aviat rebria “notícies engrescadores”. Finalment, s’ha assabentat avui mateix que ja estava tot enllestit, que tot seguia el pla que li havien venut inicialment i que ells no en formaven part. “No hi fa res, els terrats seran sempre nostres”, ha dit per cloure el text.

El macroconcert

El concert al qual fan referència va ser la proposta que ahir van anunciar en roda de premsa l’alcaldessa Ada Colau, Joan Manuel Serrat –com a participant– i Clara Segura i Andreu Buenafuente com a presentadors. Es tracta d’un espectacle en fals directe a terrats i balcons. Les cançons s’hauran enregistrat prèviament i s’encadenaran en un muntatge posterior. Es podrà veure el proper dissabte 9 de maig a les 18.00 hores a través de Betevé i ensensortirem.barcelona.

Amb les cancel·lacions anunciades, està previst que hi participin, a hores d’ara: Serrat, Sílvia Pérez Cruz, Manolo García, Marina Rossell, Maria del Mar Bonet, Antonio Orozco, Amaia, Sidonie, El niño de la Hipoteca, Dorian, Joan Dausà, Koers, Roba Estesa, Coque Malla i Leiva. 

L’origen dels 200.00 euros

A les xarxes socials, ràpidament s’han multiplicat els comentaris que apunten que si Txarango només cobrava 1.500 euros, seguint la mateixa línia salarial, la suma de totes les bandes no superaria els 50.000 euros, ja que només cantaven una cançó cadascun d’ells. 

En aquest sentit, tot i que el cas ha esclatat avui, el regidor de Junts per Catalunya, Jordi Martí, ja va registrar ahir una pregunta dirigida a l’alcaldessa Ada Colau. En el text, es demanava “quants euros” hi destinava l’Ajuntament i que es donés el resultat “desglossat per conceptes i partides”. A més, es reclamava quin havia estat “el criteri i el mètode de contractació”. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vice a maig 01, 2020 | 21:53
    Vice maig 01, 2020 | 21:53
    Es la manera que tenen la sra colau i el sr collboni de preocupar se pels ciutadans, les seves politiques valentes , una vergonya, igual que pagar 90000 € per un pessebre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa