Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Torna el TOI, el precursor de les emoticones amb ADN barceloní
  • CA

“Recuperar un dels hàbits més sagrats i perduts de la gent menuda, col·leccionar cromos i enganxar-los on els plagui, un plaer que no ofereix cap videojoc ni cap consola”, és un dels reptes amb què comença una segona vida el TOI, el monstre amb antenes verdes que fa trenta anys va néixer a Barcelona i que pot considerar-se el precursor dels emoticones. El seu pare creatiu, el Jordi Català, l’ha fet renéixer i el presenta en societat aquest dilluns a l’escola de disseny EINA

“El desconegut més popular” ataca de nou. Ens troben davant d’un TOI del segle XXI què, exactament que cadascú de nosaltres ha anat modificant el seu aspecte amb el pas del temps, encara que en aquest cas només una miqueta”, avança el Jordi en conversa amb el TOT Barcelona. Un TOI que ha passat la Covid (TOI curao), “viu i simpàtic com sempre, però amb un llenguatge nou adaptat als temps i per tant reconeixible per als petits i joves d’avui, i també per als adults”.

Quan preguntem al Jordi com defineix aquest petit monstre verd, diu que és “un estat d’ànim amb antenes”. De fet, se’l considera un precursor històric de les emoticones, prossegueix, perquè “és un personatge que sintetitza un estat d’ànim o una situació, i només pot expressar-la amb la mirada, la boca, i els braços, fins aquí com nosaltres, però a més té unes antenes i porta un cartellet amb text, això la majoria de nosaltres ja no”, descriu el seu creador.

Una tornada d’algú que mai no ha marxat

I si dilluns torna el TOI, de fet serà una tornada d’algú que mai ha desaparegut. “El TOI sempre ha viscut en la meva vida privada, però també en històries molt maques, i algunes d’elles, fins i tot, en accions de solidaritat com una campanya d’imatges per ajudar al Parkinson, per exemple. El que canvia és que ara el TOI serà accessible un altre cop per a a milers de nens, de joves i d’adults, com al principi dels anys noranta”, remarca el Jordi Català en conversa amb aquest diari.

De fet, recentment el TOI va participar en dues exposicions en ocasió del seu trentè aniversari: a Ponferrada (Bierzo) i a Barcelona, al Col·legi de Dissenyadors Gràfics de Catalunya. I és aquí on el Jordi Català coincideix amb el màxim responsable de Panini.I van fer match. D’aquí que ben aviat es puguin col·leccionar aquests TOI en àlbums de cromos.

El nou TOI es mou també en temàtiques noves. Més de 300 cromets que recullen temes propis del segle XXI, com per exemple el canvi climàtic, mites del cinema i llenguatges tecnològics. I el Jordi avança que hi haurà una sorpresa per als més nostàlgics, “un museu amb els TOIs d’aleshores, els històrics“. “Serà un experiment fantàstic pels nens que mai han tingut l’oportunitat de enganxar cromos en un àlbum, en una llibreta o on sigui. I en aquest cas un cromo repetit és una bona notícia, es pot utilitzar com a TOI convencional.. Es tracta d’una interactivitat real, física”, conclou el seu creador.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Nuria a febrer 21, 2022 | 17:09
    Nuria febrer 21, 2022 | 17:09
    Buenas tardes. Donde se pueden encontrar?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa