Toni Catany, el fotògraf que va convertir Maria del Mar Bonet en una icona

Una exposició al Palau Robert rememora l'amistat dels dos creadors amants de l'art, la llengua i la mediterrània a través de 180 fotografies, discos i cartells

“Un dia va venir a casa, a Palma, i em va fer una foto. Jo duia una trena i tenia un gatet. Vam començar a parlar i li vaig dir que volia anar a estudiar ceràmica a Barcelona, i ell ja hi era perquè hi estava estudiant un peritatge. Ho feia per acontentar la família, no li agradava gens, mentre començava a fer fotos a poc a poc, donant forma a la seva vocació. Em va proposar que quan arribés a Barcelona m’hi posés en contacte i així ho vaig fer. Quan vaig començar a cantar, el vaig anar arrossegant cap el món de la cançó”. Així és com relata l’artista al seu llibre autobiogràfic Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) que va conèixer el fotògraf mallorquí Toni Catany, qui esdevindria amic i també constructor de la seva icònica imatge pública posterior.

Primera fotografia, feta a Palma el 1966 / Fundació Toni Catany

Primera fotografia, feta a Palma el 1966 / Fundació Toni Catany

El 2017 va fer cinquanta anys que Maria del Mar Bonet inicià la seva carrera, motiu pel qual el Palau Robert se suma a aquesta celebració amb una exposició que aplega les millors fotos que li va fer Toni Catany, Premi Nacional d’Arts Plàstiques i Premio Nacional de Fotografía, i dóna a conèixer alhora la complicitat i l’evolució dels dos creadors, que van esdevenir referents culturals de la identitat catalana.

Fotografia del disc 'Sempre' (1971) / Fundació Toni Catany

Fotografia del disc ‘Sempre’ (1971) / Fundació Toni Catany

A partir del vincle emocional que tots dos van crear, va aparèixer també una Maria del Mar Bonet creada pels ulls de Toni Catany. A partir de les seves fotografies, l’exposició explica la lluita d’aquestes dues persones compromeses, d’una creativitat extraordinària i defensors de la identitat, la llengua i la Mediterrània. La literatura, especialment la poesia, la música i l’art van unir encara més els dos amics, que intercanviaven suggeriments, preferències i lectures.

Contraportada del disc 'Anells d'Aigua' (1985) / Fundació Toni Catany

Contraportada del disc ‘Anells d’Aigua’ (1985) / Fundació Toni Catany

La mostra Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany, mitjançant 180 obres entre discos, cartells i fotografies, presenta aquella estreta relació professional i fraternal que va començar als anys 60 i que va ser testimoni de molts esdeveniments culturals i històrics. La discografia de Maria del Mar Bonet és el fil conductor de l’exposició, que està estructurada en els àmbits següents: Una mirada enamoradaAls ulls de l’amicSalmaia i Retrats.

Toni Catany, fotografiat el 2007 / Juan Miguel Morales

Toni Catany, fotografiat el 2007 / Juan Miguel Morales

Comissionada per Antoni Garau i Pep Dengra, la mostra ha estat organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat i per la Fundació Toni Catany, que la va produir amb el suport de l’Ajuntament de Llucmajor, i es podrà veure al Palau Robert fins al 17 de novembre.

Nou comentari