Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els dos teatres subterranis de Barcelona que van morir abans de néixer
  • CA

Habilitar com a teatre els dos subterranis de l’Edifici Frègoli, al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Aquesta era la idea de l’arquitecte Esteve Bonell. Una idea a priori factible arquitectònicament, però que va trobar moltes traves pel camí. Segons explica l’Ajuntament, Bonell tenia una estreta relació amb el poeta català Joan Brossa i va voler aprofitar la construcció de l’edifici del carrer dels Madrazo per impulsar la cultura amb dos teatres a la part baixa de la construcció.

Si la idea hagués prosperat, Barcelona ara tindria dos teatres més. Però l’ordenança municipal d’aquella època no permetia que en aquells locals hi hagués teatres, per la qual cosa es va desestimar la idea. Així les coses, Bonell va empassar-se el seu projecte original i el va acabar substituint per uns habitatges que encara perduren avui dia en aquesta zona.

Un repte arquitectònic

La construcció d’aquest edifici (any 1972) va suposar un repte per a l’arquitecte, tenint en compte que el solar on s’havia d’edificar té una cantonada llarga per un costat i molt estreta per l’altre. Bonell va haver de pensar com donar amplitud als habitatges que componen l’edifici en una situació de relativa complexitat i quan les normatives començaven a quedar antiquades. L’arquitecte va trobar la resposta en el model de tradició racionalista. Va construir habitatge en dúplexs, i així va aconseguir guanyar més metres. En total l’edifici consta de 22 immobles de 86 metres quadrats i diversos locals, entre ells, els dels dos teatres que van morir abans de néixer.

La història, en una exposició

La història d’aquest edifici, que ara es vist com un més però que en el seu dia va ser revolucionari, es pot visitar a l’exposició Línies Dures, comissariada per Valentín Roma i produïda per La Virreina i el Centre Obert d’Arquitectura. La visita estarà oberta fins a principis de l’estiu cada dia de dimarts a diumenge d’onze del matí a les vuit del vespre. Sense dubtes, una experiència única pels amants de l’arquitectura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa