Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Lliure cancel·la un plat fort de la temporada perquè el director està acusat d’assetjament sexual

El Teatre Lliure ha cancel·lat un dels plats forts de la temporada: Mount Olympus del belga Jan Fabre, qui l’any passat va ser acusat d’assetjament sexual. Dimarts, la plataforma No És Cultura va anunciar que organitzaria una jornada reivindicativa el 15 de juny en paral·lel a la representació de Mount Olympus. L’objectiu era “fer d’altaveu” de les denúncies contra el creador, acusat d’abús de poder, males praxis, assetjament sexual i comportaments sexistes per una vintena d’extreballadors de la companyia Troubleyn. La cancel·lació del muntatge és una de les diverses mesures aprovades per la Junta de Govern, proposades pel director del Lliure, Juan Carlos Martel Bayod, entre les quals també hi ha publicar la informació dels comptes del teatre, durant el mandat de la nova direcció.

El Teatre Lliure ha explicat en un comunicat que, es cancel·lava el muntatge de Fabre en consonància amb les línies programàtiques incloses al projecte de la nova direcció “expressada en la voluntat d’un teatre en el qual la redistribució de recursos i la concepció d’un canvi de model social pugui realitzar-se de la manera més ètica artísticament i humanament”. El Lliure ha assenyalat que les entrades adquirides per a aquesta funció seran retornades a tots els seus compradors en els pròxims dies.

‘No és cultura’ va anunciar una jornada reivindicativa el 15 de juny coincidint amb la representació de ‘Mount Olympus’ al Lliure i van dir que l’acte es faria “es cancel·li o no” l’espectacle del dramaturg. La plataforma va considerar que les denúncies contra Fabre són “molt greus” i va lamentar que víctimes i testimonis no tenen, al seu parer, la protecció i presumpció d’innocència que “només es reserva a la persona denunciada”. 

‘The Generosity of Dorca’

La polèmica sobre Fabre també es va poder sentir en el seu espectacle ‘The Generosity of Dorca’ que es va representar al Teatre de Salt dins del Temporada Alta al novembre de l’any passat. Feia, en aquell moment, dos mesos que Jan Fabre havia estar acusat, al setembre, d’abús de poder i d’assetjament sexual per una vintena de ballarins i treballadors que havien estat amb ell.

Un dels ballarins del solo de l’espectacle ‘The Generosity of Dorca’, Matteo Sedda, va demanar en aquella ocasió “el respecta el públic” per la seva actuació al Teatre de Salt. Sedda va assegurar en un comunicat que seguirà treballant amb la companyia després de les acusacions al coreògraf Jan Fabre d’abús de poder i assetjament sexual. El ballarí va afirmar que “mai” l’ha vist com “una persona intimidadora, sexista o racista”. 

El festival Temporada Alta va anunciar que es mantindria l’espectacle. El seu director, Salvador Sunyer, va avançar, en una entrevista a l’ACN, que la fiscalia de Bèlgica ja havia obert una investigació i fins que aquesta no es pronunciés, confiarien en la presumpció d’innocència de Fabre.

Informació dels comptes anuals 

Seguint amb les mesures aprovades per la Junta de Govern del Lliure, d’acord amb “la voluntat de dur a terme una gestió amb la màxima transparència també en l’àrea econòmica”, ha anunciat que la nova direcció publicarà la informació dels comptes anuals del teatre “durant el seu mandat, incloses les retribucions, dietes i indemnitzacions dels seus càrrecs directius”. Així mateix, s’establiran uns límits de retribucions per als creadors que intervinguin en les produccions pròpies de la programació del Teatre Lliure, en funció de la sala i de cada categoria artística.

El Lliure també ha apuntat que s’habilitarà una nova plataforma, via web, per a la recepció de projectes artístics, tot garantint “la recepció i l’estudi de totes les propostes rebudes per part de la direcció artística i del comitè de programació”. Ha assegurat que es donarà resposta a totes les propostes en un termini establert.

Més notícies

Els pressupostos de l’Estat premien al Liceu, al Teatre Lliure i al Mercat de les Flors

Notícia: Els pressupostos de l’Estat premien al Liceu, al Teatre Lliure i al Mercat de les Flors
Comparteix
Es manté la dotació per a museus com el MNAC, el MACBA o les fundacios Miró i Tàpies, així com una partida testimonial per a la futura biblioteca provincial
Notícia: Els pressupostos de l’Estat premien al Liceu, al Teatre Lliure i al Mercat de les Flors - Mobile

Nou comentari

Comparteix