Sala Apolo: “Estem en perill d’extinció. Si no hi ha canvis, caurem en dominó”

El sector de la música en directe constata un "panorama desolador" en un seminari web al MMVV

Una bona representació del sector de la música en directe de Catalunya ha participat aquest dimarts en un seminari web organitzat pel Mercat de Música Viva de Vic on s’ha constatat el “panorama desolador” del sector. Des de la Sala Apolo, Naiara Lasa, ha afirmat que “estem en perill d’extinció” i ha dit que “si no hi ha canvis, veurem la caiguda en dominó de totes les sales i el seu tancament permanent”. De la seva banda, Guillem Arnedo, president de l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya, ha dit que “a l’engròs, la disminució de l’activitat ha estat tranquil·lament d’entre un 75% i un 90%”. De cara a les contractacions de tardor-hivern, Arnedo ha dit que el panorama és “desolador”.

Sota el nom de ‘La crisi de la música en directe: una foto actualitzada’, el Mercat de Música Viva de Vic ha organitzat aquest dimarts a la tarda un seminari web per exposar en quina situació es troba el sector de la música en directe. Els participants han coincidit a afirmar que el sector està molt “tocat” i que es troba davant d’un “panorama desolador”. Arnedo, que també és vicepresident de l’Acadèmia Catalana de la Música, ha dit que la situació “és pitjor de la que ens esperàvem a l’inici de la pandèmia”

Des de l’Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), Lali Pujol, ha constatat que “l’afectació és enorme”. “Les empreses ja vam patir la crisi del 2008, de la qual ens va costar molt recuperar-nos i moltes es van quedar pel camí”, ha lamentat Pujol, que ha dit que “quan semblava que ens en sortíem ha arribat aquesta crisi totalment externa que és molt més gran del que ens podíem arribar a pensar”.

Els professionals de la producció musical com són els tècnics de so i d’il·luminació també han fet notar el seu crit d’alerta. Robert Ballester, portaveu del sindicat Tecnicat, ha dit que la caiguda de feina “ja va començar al febrer amb la cancel·lació del Mobile World Congress” i “hem estat tot l’estiu a zero”. “Estem molt angoixats perquè econòmicament estem al límit”, ha lamentat Ballester, que ha denunciat que “les ajudes que hi ha s’acaben al setembre i, a més, tampoc ens permeten sobreviure”.

Des de la Sala Apolo, Naiara Lasa, s’ha mostrat molt contundent i ha dit que les sales “estan en perill d’extinció”, ja que “cada mes tenim despeses però amb una activitat que ens dona zero ingressos”. Lasa ha dit que “les poques sales que han decidit fer alguna petita activitat ho han fet per resistència cultural perquè els números no surten de cap manera”.

La directora artística del Canet Rock, Laura Duran, ha dit que “els grans festivals serem els ‘ultimíssims’ a tornar” i creu que s’hauran de “començar a reinventar” i a “creuar els dits perquè el juliol de l’any que ve la situació sigui diferent”. De la seva banda, el president de l’associació Xàfec –que aplega festivals de petit i mitjà format-, Xavi Carbonell, ha dit que el present del sector és un “certificat de defunció” i creu que “el sector necessita la vacuna”. Carbonell creu que hi ha una “escletxa d’esperança” amb el projecte dels testos ràpids que permetrien al públic assistir als concerts o partits de futbol amb seguretat.

Tots ells també han coincidit a afirmar que és important que el sector sigui present a totes les taules de negociació amb l’administració i que es posi en marxa un pla de rescat amb mesures de xoc i allargament dels ajuts.

Nou comentari