Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Reobren al públic l’excavació d’un jaciment arqueològic del segle XIX al Raval
  • CA

Les excavacions al jaciment ubicat al solar de l’actual Facultat de Geografia i Història de la UB, al barri del Raval, tornaran a obrir aquest estiu al públic, després que l’any passat només es poguessin visitar virtualment a causa de la pandèmia. El jaciment són les restes del taller d’Antoni Tarrés, un important terrissaire barceloní del segle XIX. El jaciment s’obrirà a les visites del públic general els divendres 9, 16 i 23 de juliol. Els visitants podran seguir un recorregut guiat a càrrec d’arqueòlegs i estudiants del grau d’Arqueologia i podran conèixer diversos aspectes de la vida dels habitants del Raval en segles passats. La inscripció és gratuïta i s’ha de fer mitjançant el formulari de la pàgina web d’ArqueUB.

A més, el jaciment tornarà a acollir fins a sis estudiants preuniversitaris que hi podran fer una estada d’una setmana per conèixer en primera persona el món de l’arqueologia. En el decurs de l’estada, aquests alumnes de secundària i batxillerat faran tasques relacionades amb l’excavació sota la supervisió de personal docent i d’estudiants del grau d’Arqueologia. D’altra banda, els vianants que passen per davant del jaciment poden veure dues lones amb textos i il·lustracions sobre el valor arqueològic de l’indret i les activitats que s’hi duen a terme, així com fotografies de peces trobades al jaciment en anys anteriors.

Antic obrador conservat

El jaciment conserva l’antic obrador del terrissaire Antoni Tarrés, del qual es poden veure actualment més de 60 treballs en diferents edificis de Barcelona. Malgrat que es va dedicar a produir maons, atuells, guarniments per a façanes o objectes ceràmics, el gran talent de Tarrés va ser la decoració escultòrica en terracota. Tant és així, que el seu taller es va convertir en la primera fàbrica que produïa aquests elements ornamentals per aplicar-los a l’arquitectura de la ciutat. El jaciment també conté fases constructives anteriors al taller d’Antoni Tarrés, encara que les excavacions d’aquestes altres èpoques s’han de fer amb cura per no malmetre les restes de l’obrador de l’antic terrissaire.

Tenir un jaciment com aquest al solar de la Facultat de Geografia i Història permet la possibilitat, gairebé excepcional, que els alumnes del grau d’Arqueologia puguin fer pràctiques al mateix centre on estudien, gràcies a un conveni entre la Universitat i l’Ajuntament de Barcelona, que és l’entitat titular del solar. Enguany s’ha renovat aquest conveni, fet que suposa un nou impuls al camp de pràctiques arqueològiques. El jaciment del Raval és un dels diferents espais on els estudiants d’Arqueologia de la UB poden fer les assignatures obligatòries de pràctiques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa