Polèmica al Macba pel cessament de la conservadora en cap i del cap de programes

El Macba ha cessat la conservadora en cap del museu, Tanya Barson, i el cap de programes, Pablo Martínez. Així ho ha explicat Barson a través del seu Instagram i ho han confirmat fonts del museu. El Macba ha argumentat canvis en l’organigrama del museu, en el qual es potenciarà la mediació i l’educació. Per la seva part, Barson considera que els canvis a l’organigrama “no responen a cap necessitat objectiva i tenen com a conseqüència principal la constitució d’un model de gestió museística en què la governança neoliberal se situï per sobre del disseny i desenvolupament de continguts”.

Tanya Barson ha publicat aquest dilluns al seu Instagram una carta en la qual parla del seu cessament. Barson ha apuntat que en el nou organigrama del Macba s’agrupen tots els departaments de “l’àrea curatorial” i de programes sota una àrea Directorate of curation and research. La fins ara conservadora en cap també ha ressaltat que aquestes decisions donen més poder al gerent, Josep Maria Carreté i deixa al director artístic “un paper menor i més simbòlic”. Així mateix, ha criticat que amb aquest gir museogràfic s’enderroca el model institucional que el Macba havia construït des de finals dels anys 90 i que li va donar reconeixement internacional.

El museu es defensa

En un comunicat, el museu ha agraït la professionalitat, la dedicació i la feina que han dut a terme en els darrers cinc anys tant Barson com Martínez. “Cap acomiadament és agradable”, ha indicat, al temps que ha lamentat “la comunicació per escrit que s’ha fet com a darrer recurs davant la impossibilitat de reunir-se d’aquestes persones”.

El Consell General del Consorci del Macba va nomenar Elvira Dyangani Ose com a nova directora el passat dijous. Fonts del Macba han explicat que, entre altres canvis organitzatius, es crea una nova Direcció d’Educació i Mediació, que depèn de direcció, que inclou els departaments d’Educació, Mediació, Responsabilitat Social i Accessibilitat, i Gestió de Públics. També es potencia una Direcció de Conservació i Recerca, que inclou els departaments de Programes, Exposicions, Col·lecció, Publicacions, Centre de Documentació, que també depenen de la directora. Les mateixes fonts han explicat que en cap cas la gerència “acumula més poder, si no tot el contrari”.

El Macba ha assenyalat, en un comunicat, que el canvi organitzatiu respon a un nou organigrama, treballat des d’octubre de 2020 amb totes les administracions que formen part del Consorci del museu –Ajuntament de Barcelona, Generalitat, Ministeri de Cultura i la Fundació MACBA– i amb equips del museu. “L’esmentat canvi obeeix a un mandat dels òrgans de govern de la institució de revisar l’organigrama per adaptar l’organització a l’escenari postCovid i iniciar així una nova etapa de nova direcció, nous continguts i, sobretot, un museu més proper a la ciutadania”, ha afegit.

Nou comentari