El periodista i escriptor barceloní Jordi Nopca guanya el primer Premi Proa de Novel·la

L'autor es capbussa en "les passions més fosques de l'ésser humà" amb la història de dos germans a 'La teva ombra'

‘La teva ombra’, de l’escriptor Jordi Nopca (Barcelona, 1983), periodista del diari ‘Ara’. ha guanyat el primer Premi Proa de Novel·la. L’autor es “capbussa en les passions més fosques de l’ésser humà” en una història sobre la “infidelitat i la venjança” amb dos germans com a protagonistes. Nopca ha explicat que “la pulsió de fons” de l’obra “és la necessitat d’estimar i la pregunta” de si la seva generació “està preparada per estimar”.

Nopca ja havia publicat la novel·la ‘El talent’ (2012) i el recull de contes ‘Puja a casa’ (2015), amb el qual va guanyar el premi Documenta. Proa, que publicarà ‘La teva ombra’ el 20 de novembre, va convocar un nou premi de novel·la inèdita en llengua catalana dotat en 40.000 euros.

Nopca ha dit que al llibre té dos personatges principals dos germans, en Pere i en Joan, que parlen en primera persona. Els dos, com ha assenyalat l’autor, “tenen una habilitat especial per conèixer noies i confraternitzar amb elles”. Ells entren en conflicte per “un problema íntim” i això farà que cadascun dels dos vulgui explicar part de la seva història. Nopca ha afirmat que aquesta història “s’aguanta sobre la infidelitat i la venjança, dos temes fonamentals que són percebuts negativament per la societat”.

Els dos germans, en Pere i en Joan, viuen existències paral·leles, però també tibantors i gelosies. En Pere té 25 anys i encara viu amb els pares i només se sent motivat per la música electrònica i les trobades sexuals amb la Kate, una violinista anglesa. Mentre que el seu germà gran, en Joan, un gran lector i mestreque fa anys que s’ha independitzat i que encadena relacions que no el satisfan perquè és incapaç d’oblidar la seva exnòvia, la Laura. Un greu accident d’un dels germans i una novel·la autobiogràfica posaran al descobert un encreuament de les relacions amb la Kate i la Laura.

“És una història de veritats inestables amb una mica de tensió, intriga, hi ha persecucions i aventures, i molta psicologia perquè els personatges necessiten expressar tot allò que sorgeix del fons d’ells mateixos”, ha apuntat Nopca. L’escriptor i periodista ha dit que “es capbussa en les passions més fosques de l’ésser humà” en un llibre en el qual “hi ha més foscor que claror”.

“Estructura laberíntica”

Nopca ha treballat sis anys en ‘La teva ombra’ i ha explicat que l’estructura de la novel·la és “laberíntica i la més complexa que ha provat com escriptor”. L’autor fa referència a la dificultat de trobar una conclusió a la història: “Fer una novel·la vol dir trobar un final i aquesta novel·la havia de tenir un final rodó”.

Tot i que al llibre hi ha intriga i aventura, també hi ha ironia. Ha reconegut que ell no pot escriure sense la ironia com també que una part de la trama passi a Barcelona. “No puc escriure sense que els meus personatges entrin en dimensions un pel torturades. Humor i tortura en el meu cas van molt ben lligats, semblen antagònics, però a les meves frases tan l’humor com la pulsió fosca conviuen”.

Premi Proa

El Premi Proa de Novel·la va néixer amb el propòsit “d’impulsar l’excel·lència, la renovació i el reconeixement de la literatura catalana, com a continuació de la tasca editorial de Proa al llarg de les dècades”.

El jurat d’aquesta primera edició està format per Vicenç Villatoro, Nelleke Geel, Xavier Pla, Clara Queraltó i Josep Lluch. De fet, Lluch ha destacat que l’objectiu és que el guardó estimuli la creació i l’excel·lència en la literatura catalana. Ha considerat que en aquest primer any “hi ha un guanyador que dona arguments de la necessitat i conveniència del premi” amb “una obra i un escriptor que és molt bo que rebi la distinció”. Lluch ha assenyalat que el llibre premiat “té ingredients molt interessats i oportuns com la innovació. És una novel·la innovadora”, ha assegurat.

Nou comentari