Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
5 trams de muralla ‘ocults’ a Barcelona
  • CA

Barcelona ha tingut diverses muralles, perquè en diferents èpoques històriques ha hagut d’ampliar el perímetre protegit per encabir el creixement de la ciutat. Alguns trams de la fortificació romana i de la medieval han quedat atrapats en edificacions construïdes a posteriori i poden veure’s encara avui dins de comerços o espais d’allò més inversemblants.

Una sala eròtica, el pati d’un casal d’avis, un restaurant, un mercat o un aparcament són algun dels espais insòlits on trobar parets de pedra que van protegir als barcelonins d’antany!

Un casal d’avis amb muralla romana

Al carrer Correu Vell número 5, al barri Gòtic) hi ha un casal d’avis molt especial. El Pati Llimona és un equipament públic amb diferents funcions i té un pati privilegiat, on es conserva un tros de muralla romana imponent i molt desconegut. Els usuaris del casal poden asseure’s a la fresca i contemplar-lo en tota la seva esplendor, asseguts a la terrassa del petit bar del local. A més, al centre cívic del costat i homònim hi ha més restes romanes, que es poden visitar: la porta de mar, 17 metres de muralla i unes fantàstiques termes dels segles I-II dC.

Enorme tram de muralla romana al pati d’un casal d’avis / Ajuntament de Barcelona

Sopar al costat de la muralla romana

A poca distància, a la baixada de Viladecols número 3, hi ha un restaurant on fer un mos literalment al costat d’un tram de muralla. Es tracta de l’Antic Bocoi del Gòtic, que fa cuina catalana informal, assequible i de qualitat. Menú migdia i carta amb taules d’embotits o coques de recapte de molts sabors. Segons el Servei d’Arqueologia de Barcelona, la paret que ressegueix el local data dels anys 300 – 399 d.C.

El baluard atrapat rere un pàrquing

Alguns trams de muralla més que estar situats en llocs insòlits estan atrapats per veritables nyaps. El 2006 la construcció d’un aparcament subterrani i uns habitatges al solar de l’antiga Estació de França – Rodalies va topar amb el conjunt arqueològic del Baluard del Migdia, del segle XVI. No obstant, l’obra va tirar endavant amb pocs retocs i la muralla retrobada es va conservar… però encaixada a pocs centímetres del lateral del pàrquing. Només es pot veure frontalment des de dins. Després de l’escàndol mediàtic, l’Ajuntament va condicionar l’espai perquè pugui accedir-se a un tros de baluard. 

Un tros del Baluard del Migdia, rere el lateral d'un aparcament / Servei d'Arqueologia de Barcelona
Un tros del Baluard del Migdia, rere el lateral d’un aparcament / Servei d’Arqueologia de Barcelona

El mercat de Sant Antoni té de tot, fins i tot muralla

La reforma del mercat de Sant Antoni va permetre recuperar un altre baluard de la darrera muralla de Barcelona. Els baluards són sortints de forma poligonal en un angle de la línia defensiva, per repel·lir atacs. Aquest dataria de mitjans del segle XVII i està fet amb pedra de Montjuïc. Ha quedat molt ben integrat a la nova obra i pot admirar-se amb tota comoditat baixant al fossar del mercat, on hi ha l’entrada d’un supermercat, un gimnàs i un futur espai veïnal d’activitats.

Baluard de Sant Antoni, al fossar del mercat / Ajuntament de Barcelona
Baluard de Sant Antoni, al fossar del mercat / Ajuntament de Barcelona

La muralla de la Sala Bagdad

La mítica sala eròtica Bagdad, al carrer Nou de la Rambla tocant al Paral·lel, és un dels llocs insospitats on es pot trobar un fragment de muralla medieval. Tècnics municipals van certificar l’any 2000 que es tracta d’un tram de la fortificació edificada el segle XV. Es pot veure al soterrani, on hi ha la sala que acull espectacles de sexe en directe. Una placa en deixa constància, tot i que quedi eclipsada per l’enorme cap de faraó egipci que decora l’espai. 

Exterior de la sala Bagdad / mmatting / Flickr
Exterior de la sala Bagdad / mmatting / Flickr

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa