Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mossos investiga l’arquitecte que s’ha carregat un mural de Josep Ginovart

Els Mossos d’Esquadra investiguen l’arquitecte i la comunitat de veïns que han destrossat un mural de l’artista barceloní Josep Ginovart. La policia creu que haurien comès un delicte contra el patrimoni històric, en haver-se carregat l’obra del pintor anomenada La Sardana. Guinovart va rebre diversos guardons al llarg de la seva trajectòria (1927-2007) i, entre d’altres, la Creu de Sant Jordi, l’any 1983.

Qui dirigeix la investigació són els agents de la policia de la divisió d’investigació criminal (DIC), han informat els Mossos, a través d’un comunicat. “A inicis del mes de maig de 2021 agents de la unitat central de patrimoni històric van detectar a les xarxes socials i en diversos mitjans de comunicació digitals [com el TOT Barcelona] la notícia de la destrucció d’un mural de l’artista Josep Guinovart”, ha explicat el cos uniformat, que ha alertat d’una “imprudència greu” per part dels veïns i l’arquitecte en qüestió, que pot suposar “tres anys de presó i penes de multa”.

L’Espai Guinovart, que precisament preserva la memòria i llegat d’aquest artista, va denunciar al maig que al carrer de Johann Sebastian Bach una comunitat de veïns havia eliminat el mural del pintor. L’obra forma part del patrimoni privat i es troba al vestíbul d’un edifici del barri de Sant Gervasi-Galvany. La pintura es va crear als anys 50 i està formada per una pintura de 2,95 metres d’alçada per 7,50 metres de llargada.

“Un cop fetes les comprovacions per part dels investigadors, van observar com el mural estava tapat amb pintura i que s’hi estaven fent obres de reforma“, han informat els Mossos. “A través d’altres gestions policials van obtenir informació que la comunitat de propietaris, mitjançant un arquitecte, havia projectat una reforma a la finca que no contemplava conservar de cap manera l’obra de l’artista i que comportava la destrucció i desaparició del mural”, han afegit. Entre d’altres, volien eliminar aquest llegat de l’artista per fer-hi una zona d’estacionament per a motocicletes, ha afirmat la policia.

Els investigats van contractar uns serveis de restauració per treure la pintura acrílica que tapava el mural per fer sortir l’original, a banda de refer la part derruïda mirant de fer servir el llenguatge de l’artista, en el que s’anomena un “fals històric”, ha indicat la policia, després d’haver començat a investigar els fets. La Fundació de l’artista adverteix que els danys provocats al mural són irreparables i l’actuació de restauració en dificultarà qualsevol recuperació. A més d’aquest ens, Museus com el MNAC el Picasso, així com el Gremi de Galeries d’Art de Catalunya i d’altres ajuntaments i diputacions han lamentat i denunciat el fet.

Mural i escultura de l'artista Josep Guinovart destrossat per una comunitat de veïns i un arquitecte al vestíbul d'un edifici al barri de Sant Gervasi-Galvany / Mossos d'Esquadra
Mural i escultura de l’artista Josep Guinovart destrossat per una comunitat de veïns i un arquitecte al vestíbul d’un edifici al barri de Sant Gervasi-Galvany / Mossos d’Esquadra

Aquesta obra, malgrat no estar protegida de forma individual, sí que respon a la “valoració d’antiguitat”, segons la Normativa Europea 93/7 per, entre d’altres, el seu valor econòmic i el valor intrínsec, “fet que la converteix en una obra emblemàtica i singular”, han declarat els Mossos d’Esquadra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa