Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
En quin moment històric van arribar tants coloms a la plaça de Catalunya?
  • CA

En quin moment la plaça de Catalunya es va omplir de coloms? És de les preguntes més repetides a l’imaginari de la gent que travessa la cèntrica plaça de Barcelona. La realitat actual és que aquests animals viuen ben còmodes en aquest recinte. En part, gràcies als turistes que malgasten el temps alimentant-los sense parar. I ells, encantats. O, com a mínim, això sembla si tenim en compte la quantitat d’anys que porten instal·lats a la plaça. Però no sempre va ser així.

Un usuari de Twitter ha explicat que l’inici de la colomada data de l’any 1929, fa gairebé 100 anys. En aquell moment, segons la ‘Biografia de la Plaça de Catalunya’, Barcelona va decidir omplir la plaça de coloms amb motiu de l’Exposició Internacional. Manuel Ribé, en aquell moment cap cerimonial de l’Ajuntament, va pensar que seria bona idea que les aus rondessin per la plaça. Considerava que seu carisma i estima arreu d’Europa donaria una bona imatge internacional. Però, com arriben fins allà?

L’inici del “problema”

Segons explica el veí barceloní, el principal culpable és Félix Torrubia, el llavors sergent de la Guàrdia Urbana encarregat d’alimentar els cavalls de la policia que residien al Parc de la Ciutadella. Manuel Ribé, que també era el seu cap, va veure que els coloms seguien el sergent Torrubia, detectant que aquell uniforme duia el menjar.

Amb tot, el tècnic de l’Ajuntament va demanar al sergent si podia anar del parc de la Ciutadella a la plaça de Catalunya, de manera que els coloms el seguirien. El sergent va obeir ordres i, quan va arribar, va deixar el seu uniforme al terra de la plaça. Els coloms s’hi van quedar.

Com ha evolucionat la plaça?

Així és com arriben tots aquests coloms a la plaça de Catalunya, tot i que haver aconseguit que s’instal·lin de forma definitiva ha estat una feina de molts anys. Segons Àlex Climent, l’usuari que ha destapat l’anècdota a Twitter, ara hi viuen uns 600 exemplars; en inici, alimentats per l’Ajuntament; durant les darreres dècades, pels turistes.

Tot plegat, inclús, s’ha tornat un problema pel consistori. Coses de la vida, fa 100 anys es va considerar que els estimats coloms donarien molt bona imatge al centre de la ciutat; ara, un segle després, aquests s’han tornat una dificultat pel consistori. Tant, que ja fa anys que l’Ajuntament alimenta els coloms amb un pinso que conté anticonceptius per impedir l’ovulació de les aus femelles, tal com recorda Climent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa