Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Model es consolida com a centre obert a la ciutadania mentre espera les obres de reforma
  • CA

L’antiga presó Model ha acollit 154.100 visitants i 806 activitats des que va obrir portes a la ciutadania el 21 de gener del 2018. Per a l’Ajuntament de Barcelona, el recinte de l’Esquerra de l’Eixample “s’ha consolidat com a nou espai d’ús cívic” i s’ha convertit en un “nou àmbit de dinamització social, cultural i comunitària a disposició dels veïnes i entitats”.

Durant aquest temps, s’hi han fet exposicions, xerrades, conferències, rodatges, visites lliures i guiades i activitats relacionades amb la memòria i els drets, la transformació del propi recinte i la vida comunitària del barri. També s’han cedit espais a cinc entitats veïnals i l’objectiu és arribar a més col·lectius i grups de l’entorn.

Entre les accions que hi ha hagut el primer semestre d’aquest any, destaquen les exposicions Encara hi ha algú al bosc i Infanteses a les guerres europees, 1914-1949; l’obra teatral Dones lliures. La Trinitat i la lluita per la democràcia els últims anys del franquisme i el taller Nova Cançó, entre altres. També s’hi han fet més de 20 rodatges entre sessions fotogràfiques, treballs acadèmics, videoclips, programes de televisió, curts i curtmetratges. Cada setmana hi ha visites guiades obertes a la ciutadania –tots els divendres, dissabtes i diumenges, excepte a l’agost–, i durant el curs es fan visites escolars.

A més, s’han fet ampliacions dels patis de les dues escoles que hi ha actualment a l’àmbit (Xirinacs i Entença) i s’ha cedit temporalment espais del propi recinte a entitats veïnals perquè els utilitzin de manera regular. Ara mateix, l’Escola de Salut de l’Esquerra de l’Eixample, els Ballets de Catalunya, la coral de l’Escola Entença, un grup de ioga de l’Escola Entença i els Esquerdats – Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample estan fent ús d’algun d’aquests espais.

Transformació pendent

Pel que fa als usos definitius, els últims mesos els tècnics municipals i l’equip redactor de la proposta guanyadora del concurs de la transformació de l’espai –Model batega!– han acabat de definir els criteris i els elements d’ordenació del conjunt del recinte. La concreció final dona compliment als eixos bàsics que es plantejaven al pla director i al concurs: el manteniment del patrimoni i l’essència del sistema panòptic; un nou parc de 14.000 metres quadrats que serà un nou pulmó verd; uns 12.000 metres quadrats de reserva per a habitatges públics i els set equipaments públics previstos.

Ara caldrà integrar aquesta concreció final al planejament vigent. Segons el calendari previst, els ajustos de planejament estaran llestos a mitjan 2022 per començar a encarregar els concursos dels projectes executius, que s’aniran tirant endavant en funció de la disponibilitat pressupostària.

Més notícies
Turistes bebent aigua a la font de Canaletes de la Rambla, en plena onada de calor / Jordi Play
Barcelona manté oberts 162 refugis climàtics per l’onada de calor
Notícia: Barcelona manté oberts 162 refugis climàtics per l’onada de calor
Comparteix
Davant l’augment de les temperatures, s’han obert biblioteques, escoles o equipaments esportius, entre d’altres
Isona Passola, al vídeo a favor de la salvació dels cinemes Texas / Salvem el Texas
VÍDEO | Referents del món del cinema clamen per la salvació dels Texas de Gràcia
Notícia: VÍDEO | Referents del món del cinema clamen per la salvació dels Texas de Gràcia
Comparteix
Aina Clotet, José Coronado i Sergi López, entre altres, en contra del tancament de la sala

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa