Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La imatge que mostra la Catedral de Barcelona com mai l’havies vist
  • CA

Les xarxes socials són un abocador constant de contingut a vegades difícil de copsar, però que, de tant en tant, també permet treure a la llum i recuperar històries del passat oblidades en un calaix. És el cas de la fotografia antiga de la Catedral de Barcelona que s’ha fet viral a través de la plataforma Twitter i que mostra l’emblemàtic edifici de la capital catalana com mai l’havies vist.

La imatge l’ha recuperat per a l’ocasió l’usuari Catalunya Color, un perfil que es dedica a posar color a fotografies antigues en blanc i negre de tot el territori català. La captura en qüestió mostra la catedral barcelonina anys abans de la reforma neogòtica que va tenir lloc a finals del segle XIX i que va culminar l’any 1913 amb la finalització del cimbori. La fotografia -que és d’autor desconegut i data del 1887– mostra l’edifici eclesiàstic amb una fisonomia ben particular que poc té a veure amb el seu aspecte actual.

De fet, diversos usuaris s’han fet ressò de l’aspecte poc agraït de la Catedral i han ironitzat sobre quin hagués estat el seu futur si no hagués estat objecte de la profunda reforma que li va atorgar el rostre que encara ara conserva. “Hagués pogut optar a pitjor catedral d’Europa”, arriba a apuntar al respecte el periodista i productor Toni Soler.

La fotografia d'autor desconegut de la Catedral de Barcelona l'any 1887, abans de la reforma neogòtica / Catedral de Barcelona
La fotografia d’autor desconegut de la Catedral de Barcelona l’any 1887, abans de la reforma neogòtica / Catedral de Barcelona

Capital barceloní i disseny inspirat en el segle XV

Cal recordar que la reforma d’estil neogòtic que va patir l’edifici va estar impulsada pe l’industrial barceloní Manuel Girona i Agrafel, que va oferir-se a sufragar l’obra de la façana i de les seves dues torres laterals. L’actuació es va dur a terme seguint les instruccions de l’arquitecte Josep O. Mestres, que per dur a terme la remodelació va inspirar-se en el projecte inicial que ja s’havia dibuixat al segle XV. La reforma, però, no va poder-se enllestir fins a l’any 1913, quan els fills de l’industrial barceloní van implicar-se en el projecte i van donar per finalitzats els treballs amb la construcció del cimbori.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pol a febrer 06, 2023 | 18:39
    Pol febrer 06, 2023 | 18:39
    Recordem a alguns despistats que abans de l'existència de les "xarxes socials" ja hi havien fotografies, malgrat que no totes eren instantànies o Polaroids, la majoria s'havien de "revelar". Concretament d'aquest edifici com era abans de fer la façana, es a dir no s'ha fet servir cap realitat virtual, no s'ha hagut d'escanejar escanejar res ni fer cap metavers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa