Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona salva una joia modernista del Putxet abandonada des del 2012
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha tancat la compra de la Casa Tosquella, una joia modernista del barri del Putxet i el Farró que portava abandonada des del 2012 i que ha estat reivindicada durant anys per les entitats per fer-hi un equipament de barri. Quan tot semblava indicar que la ciutat perdria, una vegada més, una peça del seu patrimoni històric davant l’especulació i la ineficiència de la maquinària municipal, el consistori ha anunciat un acord d’última hora per adquirir la finca per 1,15 milions.

L’anunci de la compra, que forma part del fons especial de 30 milions pactat amb ERC durant les negociacions per als pressupostos del 2021, arriba un mes després que Junts per Catalunya arranqués un compromís ferm del govern municipal per seguir negociant l’adquisició. Les converses amb la propietat estaven encallades des de finals de l’any passat, quan semblava que un particular estava a punt de tancar l’operació davant el desistiment de les administracions a comprar-la, tal com va avançar el TOT Barcelona.

Una finca històrica

La Casa Tosquella (1889), ubicada al carrer Vallirana, a tocar de la plaça Lesseps, va ser un encàrrec del comerciant Antoni Tosquella, que la volia com a casa d’estiu. Dues dècades després, Eduard M. Balcells, un dels últims arquitectes modernistes de la ciutat, la va reformar per donar-li l’estil singular actual, amb base modernista però amb tocs aràbics. La finca té gairebé 900 metres quadrats i té un espectacular jardí que està en un estat molt precari per la falta de manteniment dels últims anys.

Segons un informe de la Direcció d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament de fa dos anys, la Casa Tosquella forma part del “modernisme més ornamental” i destaca pels treballs de forja i els estucs i esgrafiats que cobreixen les façanes, que tenen un gran repertori de motius vegetals i zoomòrfics. La part principal de la casa està decorada amb sostres vitralls i pintures, portes de fusta de melis i vidrieres emplomades que comuniquen el menjador amb la sala d’estar.

Equipament pel barri

La compra de la Casa Tosquella, que encara s’ha de rehabilitar, permetrà obrir un nou equipament al Putxet i el Farró, que té un greu dèficit d’equipaments comunitaris i és un dels barris on més creix la població major de 65 anys. La intenció del consistori és que el nou equipament, que encara no té calendari d’obres, serveixi per cohesionar els dos nuclis històrics del barri, separats que la ronda General Mitre.

El grup municipal de Junts per Catalunya al districte de Sarrià-Sant Gervasi ha celebrat la compra de la finca, però ha lamentat “tots els anys que s’han perdut” per la inacció de l’Ajuntament i ha denunciat que després de molts anys d’abandonament “ja no són recuperables elements decoratius com vitralls o baranes d’alt valor artístic” perquè o bé han desaparegut o bé estan tan malmesos que no es podran restaurar.

El portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Jordi Coronas, ha reivindicat l’operació, tot i que ha criticat el govern municipal per no tenir un pla per salvar el patrimoni de la ciutat. “Quan es vol, es pot salvar el patrimoni de Barcelona”, ha dit. “Malauradament, per ara només [es pot fer] comprant”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa