Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Apareixen restes romanes de gran transcendència en una obra de La Sagrera

Construir al barri de La Sagrera s’ha tornat una oportunitat per trobar noves restes arqueològiques de gran importància. Les últimes han sorgit a les obres d’un nou edifici al Carrer Gran de La Sagrera, 30-50. Els arqueòlegs treballen per consolidar els canals d’aigua, la via de tram i la necròpoli romana que han aparegut sota el paviment. Tot a punta a què es tractaria d’una antiga zona de pas relacionada amb la ciutat de Barcino i la Via Augusta.

En aquests moments, un equip de 8 arqueòlegs liderats per Pau Gómez està duent les tasques de documentació de forma exhaustiva. Tots ells destaquen la importància de la troballa pel gran volum de material que estan podent registrar i creuen que continuaran treballant-hi durant el mes vinent.

Procés d’excavació del canal d’aigua romà / P.G.

El canal d’aigua més gran que s’ha trobat

El canal d’aigua que ha aparegut és de grans dimensions i està relacionat amb l’ager de l’antiga ciutat romànica. Aquest canal, de fet, serviria per alimentar els camps de conreu del voltant, vinculats a la ciutat del Pont del Treball Digne, famosa pel seu vi. El canal presenta unes dimensions de 90 metres de longitud i una amplada d’entre 2 i 5 metres, en funció de la fase d’ús.

Una antiga via romana i cinc tombes

D’altra banda, els experts també valoren la importància de la nova via romana, que arriba als 70 metres de llarg. L’arqueòleg Pau Gómez destaca que aquesta ha aparegut amb “el el seu paviment i marques de rodes de carruatges fossilitzades”, fet que permet fer-se una idea força propera de com es feien servir originalment. Gómez detalla que amb la infraestructura hi ha un rudus —la preparació sobre la qual anava la calçada— i un mur perimetral que limitava a banda i banda la via.

Via romana amb paviment de rudus i empremtes de roderes de carros / P.G.

Al costat de la via ha aparegut una nova necròpolis romana, l’espai on romans acostumaven a enterrar els seus difunts. Fins al moment, els arqueòlegs ja han excavat tres tombes i n’han localitzat dues més que encara estan per descobrir, segons confirma Pau Gómez.

Tomba romana amb inhumació / P.G.

Un espai “complex” d’excavar

Les excavacions s’allargaran durant un o dos mesos. Tot i que l’objectiu és fer-les el més ràpid possible per no entorpir les obres, Gómez explica que la delicadesa de la zona complica la tasca dels experts. “És complex de treballar perquè ens estem trobant paquets de terra molt similars entre ells i estan molt alterats pel canal d’aigua que hi havia al costat”, comenta l’arqueòleg.

Un cop els experts acabin la documentació exhaustiva, el Servei d’Arqueologia de Barcelona (ICUB) dictarà que s’ha de fer amb les restes. Les noves peces se sumaran a les altres grans troballes del barri, de les quals destaquen les 5 tombes d’època republicana que van aparèixer a la cruïlla del carrer de Clara Zetkin amb Berenguer de Palou.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Memòria a novembre 14, 2022 | 22:06
    Memòria novembre 14, 2022 | 22:06
    Un país que no respecta el seu patrimoni cultural i arqueològic, perd orígens i perd identitat. Cal respectar les troballes i les restes arqueològiques, per exemple a Roma encara conserven trams empedrats de pavimentum sobre el rudus de la Via Àpia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa