Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Passa un estiu de pel·lícula a la Filmoteca de Catalunya
  • CA

Després de molts mesos de restriccions, el país recupera progressivament l’activitat cultural i la vida social, i amb ella, els amants del cinema es preparen per  gaudir, ara sí, d’un estiu marcat pel plaer de veure a la gran pantalla films de qualitat, aquells que no es troben als cinemes de gran format, tresors de la història de la gran pantalla que mai no passen de moda. I la Filmoteca de Catalunya en sap molt, de tresors. L’edifici de la plaça Salvador Seguí, 1-9, al barri del Raval de Barcelona, ha preparat un estiu de pel·lícula per recuperar el temps perdut amb cicles temàtics i activitats a preus populars. Fem una tria d’una àmplia programació durant el mes de juliol, que podeu consultar al web de la filmoteca.  Un viatge que commemora el centenari del cineasta francès Chris Marker amb una extensa retrospectiva acompanyada d’una exposició que fa justícia als múltiples formats i temes que va abastar la seva obra, alhora que es recordarà la figura de Michel Piccoli com a rostre habitual d’un cinema d’autor europeu que va de Buñuel a Demy, de Doillon a Godard. I també es podran explorar les genealogies del melodrama que enllacen John M. Stahl amb Todd Haynes, passant per Sirk o Fassbinder. La nostra es pot visitar del 7 de juliol al 30 de setembre, de 10h a 14h i de 16h a 20:30h entre setmana, i el cap de setmana, de 16h a 20:30h.

‘On vous parle du Brésil: tortures’, de Chris Marker (1969)

Exposició sobre Chris Marker, un electró lliure

La Filmoteca celebra el centenari del cineasta francès amb una extensa retrospectiva i l’exposició Chris Marker. Són les sis a tota la Terra…És difícil definir amb precisió qui és aquest cineasta, atesa la seva personalitat polifacètica. És escriptor, novel·lista, poeta, filòsof, resistent francès, editor, fotògraf, viatger, explorador, cineasta, videògraf, infògraf, artista plàstic, músic, investigador, arxivista, apassionat dels gats. Un experimentador i pensador increïble en el camp de la imatge, sigui fotogràfica, cinematogràfica, videogràfica o dibuixada. A més de l’exposició, el cicle inclou la projecció d’una vintena de títols de Marker, projectades en sessions dobles i triples entre el 7 i el 27 de juliol, i a l’agost hi haurà més programació. Podeu consultar els films projectats i les hores fent clic aquí.

Michel Piccoli, un dels protagonistes de l’estiu a la Filmoteca

Michel Piccoli, rostre d’autors

Buñuel, Ferreri, Sautet, Godard, Berlanga, Hitchcock, Melville, Chabrol, Resnais, Demy, Moretti, CostaGavras, Varda, Malle, Deville, Tavernier, Doillon, Rivette, Ruiz, Oliveira, Chahine, Carax, Bellocchio, Ange lopoulos… La llista dels cineastes que van treballar amb Michel Piccoli (1925-2020) deixa glaçat alhora que evidencia la infinitat de registres d’aquest actor parisenc que, durant setanta anys, va treballar ininterrompudament en teatre, televisió i, sobretot, cinema. Va serGodard qui el va llançar a la fama internacional en brindar-li el paper del seu alter ego a Le mépris (1963). En aquest cas, també es projecten una vintena de films en sessions que comencen l’1 de juliol. Consulteu aquí les projeccions i els horaris.

Melodrames creuats: un cicle que revisa l’amor clàssic i modern

I una proposa que viatja en el temps i que és, de fet, un clàssic del cinema: l’amor. Des del naixement de la narració clàssica, el melodrama ha estat un dels gèneres més consolidats del cinema. Amb els sentiments com a ingredient bàsic, el públic sempre s’ha sentit seduït per les històries que barregen amor, sacrifici, adversitat i lluita, i en les quals conflueixen temes com el perdó, la rancúnia, el desig, la pobresa, la rivalitat, la infidelitat, l’ambició… En aquest cicle us conviden a fer un viatge des dels plantejaments clàssics de mestres com Douglas Sirk o John M. Stahl, a revisitacions més lliures com les de Fassbinder o Todd Haynes, sempre amb les grans passions i baixeses humanes com a nexe comú. La diversitat i riquesa de la tria queda ben palesa amb els cineastes programats: Murnau, Erich Von Stroheim, Woody Allen, Paul Thomas Anderson, Terrence Malick o Lars Von Trier. El cicle comença el 3 de juliol i s’allarga durant l’agost.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa