Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El parc i la ciutat que la pandèmia ha reconciliat
  • CA

La pandèmia ha capgirat les nostres vides en molts sentits. Un d’ells, la relació amb la pròpia ciutat i l’entorn més proper al barri. Primer el confinament total, després el permís per sortir a fer esport i passejar el gos, sortir amb els infants… i les restriccions de mobilitat municipals o comarcals, han empès els ciutadans a descobrir, o redescobrir, molts indrets que havien quedat en l’oblit o que estaven més pensats per als turistes que per als veïns. És el cas del Park Güell.

La zona verda més internacional de Barcelona, dissenyada per l’arquitecte Antoni Gaudí, ha arribat a admetre nou milions de persones a l’any. La massificació descontrolada al parc i al barri de la Salut va suposar un problema greu de convivència entre turistes i habitants, segons denuncien els propis veïns. “Aquest barri s’havia convertit en part del Park Güell, això era la massificació pura”, manifesta en Joan Miquel Malagelada, membre de l’Associació de Veïns i Veïnes del Park Güell.

Per aquest motiu, els gestors del recinte– l’empresa municipal B:SM–, juntament amb l’Associació de Veïns i Veïnes del Park Güell i altres associacions afectades, van aprovar un Pla estratègic per al parc que finalitza enguany. Els objectius principals, fixats abans de la irrupció del coronavirus, eren reduir el nombre de visites i millorar el manteniment del parc. El barri de la Salut ha patit durant tots aquests anys col·lapse circulatori i pèrdua constant de botigues de barri, mentre veia créixer la venda ambulant i la presència de carteristes a la zona.

Però, una vegada arribada la pandèmia, el Park Güell va tornar a ser un parc per al barri. “No hi havia cap turista perquè estàvem en confinament, les visites que hi havia eren de barcelonins i vam poder gaudir molt del parc”, diu Malagelada. En aquell moment les persones implicades en la gestió diària del parc van veure l’oportunitat d’implementar més ràpidament el Pla estratègic.

El juny de 2020, un cop acabat el confinament domiciliari el límit d’aforament es va reduir notablement: un màxim de 4,5 milions de persones a l’any. A més, les 12 hectàrees de l’àrea monumental –no el bosc del darrere– han passat a ser de pagament –10 euros– per reduir aglomeracions durant la postpandèmia, a més d’afavorir una millora preservació i conservació del patrimoni. “Que vinguin turistes al parc és necessari perquè és part de Barcelona, però s’ha de tenir en compte que som un barri petit i que s’ha de fer compatible el turisme amb què la gent del barri pugui viure-hi tranquil·lament. S’ha de respectar el veí i no només pensar a fer diners”, avisa Malagelada.

La muntanya de Montserrat, al Park G¨üell PIXABAY

Residents del voltant del Park Güell avalen les noves restriccions de visitants i confien que afavoreixi la tranquil·litat i l’increment de l’ús del parc per part del veïnat. “A l’estiu va tornar la normalitat, és cert que els gossos ja no poden jugar a la plaça, tot i que durant la pandèmia sí que podien, però encara que aquella zona estigui més col·lapsada de turistes, jo, per exemple, passejo amb el meu gos per fora i s’ha de dir que el turisme està molt més controlat”, diu en Germán Passarelli, veí del barri de la Salut.

També l’Ignasi Pascual, veí del barri de tota la vida, admet que “sí que torna a estar més massificat amb la nova arribada de turistes, però res comparat amb el que era abans de la pandèmia. Jo vinc cada dia des que tenia 12 anys i ara en faré 70. S’ha de dir que el manteniment del parc també s’ha millorat, ara el tenen més ben cuidat i segur que hi ha influït la reducció de turistes”.

Des del juny de 2021 s’aprecia una lenta recuperació de visitants i ha afluixat molt el turisme asiàtic i americà, encara que tal com admeten Passarelli i Pascual, el flux turístic s’ha restablert. El director del Park Güell, Ricard Barrera, explica al TOT Barcelona que arran d’aquesta tornada progressiva de turistes, “s’està adaptant l’oferta a la nova demanda en funció de cada moment”, tenint en compte les necessitats del veïnat.

Un Park Güell més barceloní

A més d’ampliar la zona regulada, que ha passat d’1,7 hectàrees a 12, s’han redistribuït les portes d’accés i s’han reservat algunes per a l’accés exclusiu del veïnat. També s’han instaurat dues franges horàries exclusives per a veïns i veïnes, de 7h a 9.30h i de 20h a 22 h. Es tracta del programa “Bon dia, Barcelona” i “Bon vespre, Barcelona”, que té l’objectiu de fomentar l’ús diari del parc entre els veïns. Pel que fa a la reducció de la mobilitat de vehicles, s’han disminuït en deu les places d’autocar i només podran tenir accés al parc les persones que tinguin reserva prèvia. També s’ha posat en funcionament la pilona d’accés al carrer d’Olot i als seus entorns amb l’objectiu de pacificar el trànsit.

El Park Güell i la ciutat s’han reconciliat arran de la pandèmia PIXABAY

Els veïns del voltant del Park Güell, ja siguin del districte de Gràcia o d’Horta-Guinardó, compten amb la targeta municipal Park Güell Barcelona per tenir accés lliure i il·limitat al parc. També existeix la targeta Gaudir +, a la que poden accedir tots els barcelonins i que permet obtenir entrades gratuïtes.

El director del Park Güell explica que durant aquests darrers mesos s’han fet noves propostes per apropar el recinte als barcelonins i diferents actes culturals com les nits de cinema o els concerts a l’aire lliure. “S’han ofert rutes guiades a preus especials per a la ciutadania i es va crear una nova visita guiada familiar amb continguts adaptats a totes les edats”, explica Barrera. En definitiva, la ‘ciutat-jardí’ ideada per Gaudí ha trobat l’equilibri amb menys turistes per hora, veïns fidels i programació cultural. Una combinació de factors gens exòtics que, no obstant, se li havien resistit al Park Güell durant 20 anys, fins l’arribada de la pandèmia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa