Al carrer Avinyó hi ha el palau dels vinils més singulars del món. Potser no és un palau en el sentit estricte de la paraula, però una sala d’estar que allotja a les seves estanteries 6000 discos de vinil bé pot rebre aquest nom. Parets blanques, sostre alt, grans finestrals que donen a un balcó estret i el racó dels tresors al fons de la cambra. 

L’artífex, de nom Victor Kiswell, els ha anat recollint d’arreu del món com a refugi temporal: els dóna el caliu d’una llar i tot seguit els busca una millor vida. Els més desemparats són discos del que s’anomena rare grooves: música de soul o jazz que és molt difícil d’obtenir o relativament fosca.

Vinils que Kiswell va salvar de l’oblit i que volen de seguida a altres mans: DJs, productors de cinema, de ràdio o col·leccionistes venen de tot el món i paguen una fortuna per emportar-se’ls. La primera sessió que va fer, de fet, va ser a un japonès. “És curiós perquè quan era un nen escoltava a músics que després vaig conèixer”, comenta. És el cas de personatges com Madlib i Q-Tip de A Tribe Called Quest. 

Vinils a casa de Victor Kiswell, a Barcelona / BLF

Tot i haver treballat amb la flor i nata, a casa seva hi ha música per tota mena d’oïdes i pressupostos, “de 2 euros a 2.000”. “Això no és Wall Street –incideix–, valoro el potencial de vinils que poden resultar interessants per a algú”. Així, viatja per tot el món a la recerca d’un so exòtic. “A vegades pot ser perillós, però m’agrada l’aventura”, ironitza.

El parisenc Victor Kiswell al seu palau dels vinils, al Gòtic / BLF

De París a la Ciutat Comtal

Aquest poliglot ha viscut a París tota la seva vida i acostuma a escoltar clàssica, jazz, hip-hop o cúmbia en la soledat de casa seva. El palau s’amaga dalt d’una escala de caragol d’allò més palatina i ell presumeix de col·lecció mentre es prepara un cafè i mareja un cigar a la mà.

Victor Kiswell emmagatzema els vinils més rars a Barcelona / BLF

Aquest francès amant de la música inusual va aprofitar l’any passat un forat al confinament per infiltrar-se a Barcelona. “Em vaig enamorar de la ciutat fa 5 anys i després de tornar-hi en diverses ocasions, aquesta vegada em vaig preguntar ‘per què no?”, explica. D’ençà que ha arribat a la capital catalana, ha fet descobriments com Esqueixada Sniff, Joan Bibiloni i el madrileny Luis Paniagua.

Vinils a casa de Victor Kiswell, a Barcelona / BLF

Va arribar sense crear rebombori, tot i que ja tenia reputació internacional. Havia proveït durant anys els DJs parisencs i novaiorquesos, des dels seixanta fins als noranta. No obstant això, ell prefereix la llibertat d’un anonimat relatiu. I és que la seva botiga de discos de vinil és invisible des del carrer. Cal creuar un parell de portes per entrar-hi, perquè no hi ha rètol. Ni és una botiga, de fet. Només s’hi pot entrar amb cita prèvia a través de la seva web. Un cop creuat el llindar de la porta comença una experiència d’allò més particular. Benvinguts al palau dels vinils perduts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa