Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un palau de Barcelona obrirà les seves portes al públic per primera vegada
  • CA

Ben aviat, els barcelonins podran visitar per primera vegada l’interior d’un edifici que es va construir entre el 1917 i el 1921, obra d’Enric Sagnier i Villavecchia. Una joia que l’empresari Julio Muñoz Ramonet va deixar a Barcelona i que fins ara havia romàs tancat al públic. El palau que porta el seu nom i un altre edifici sumen una superfície de 4.131 m2 i que estan catalogats com a béns amb elements d’interès. Però és que a més de la finca, allò rellevant és una àmplia col·lecció d’art formada per pintures, escultures, tapissos, i objectes d’art decoratiu, tot plegat, amb un entorn privilegiat d’un jardí històric obra de l’arquitecte paisatgista Jean Claude Nicolas Forestier.

Obert durant 48h, sense reserva prèvia però amb aforament limitat

Serà en el marc del 48h Open House Barcelona 2022 que, el cap de setmana del 22 i el 23 d’octubre es podrà visitar per primera vegada el palau d’estil noucentista Julio Muñoz Ramonet, al carrer de Muntaner, 282. De fet, es podrà visitar entre les 10h i les 19h, sense reserva prèvia, però quan l’aforament sigui complet es tancarà la cua.

Aquesta finca, que es manté pràcticament intacta de quan Sant Gervasi de Cassoles era un nucli de cases unifamiliars envoltades de jardí, conserva la casa principal, una torre i el jardí originals. La casa principal té un aspecte noble, entre modernista i classicista, i una façana a jardí molt ornamentada. A l’interior, fruit de transformacions de la casa al llarg dels anys, s’hi poden veure diferents salons i espais propis d’un palau de luxe (un vestíbul central presidit per una escalinata, un menjador de gala i l’anomenada sala goyesca, decorats amb pintures, un saló d’estil borbònic, una sala de ball, una sala de música…). A la torre, d’estil classicista, hi destaca un gran repertori d’elements clàssics en els acabats de la façana.

La façana exterior i del jardí de la finca Muñoz Ramonet / ACN

Un periple judicial

Però com ha arribat a mans dels barcelonins aquesta edifici? Doncs ha estat un llarg camí judicial. L’Audiència de Barcelona va dictaminar el gener del 2009 que el testament de Julio Muñoz Ramonet a favor de l’Ajuntament era totalment vàlid i el Tribunal Suprem, i ho va ratificar el 2012. Però encara va haver de passar més d’un any fins que l’Ajuntament va tenir el permís per entrar a l’interior del palau. Una cosa similar ha passat amb el llegat de les obres d’art, unes 500 peces, que fins el 2020 no han quedat a mans del consistori, com era la voluntat de l’empresari. Ara bé, la seva família exigeix que se li torni aquest patrimoni.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa