Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nora Navas interpreta al Lliure una dona que persegueix la llibertat
  • CA

‘El quadern daurat’ es pot veure a la sala Fabià Puigserver, del Teatre Lliure de Montjuïc, fins al 12 d’abril.

Anna Wulf –de soltera Anna Freeman– és una ànima lliure, o que lluita per ser-ho i per controlar i canalitzar el patiment que arrossega pel caos interior que sent que viu. I la seva manera de fer-ho és escrivint. Aquest és el món que explora El quadern daurat, muntatge dirigit per Carlota Subirós al Teatre Lliure de Montjuïc i protagonitzat per l’actriu Nora Navas, un dels màxims talents femenins de l’escena catalana actual. L’obra es basa en una novel·la del 1962 de l’escriptora britànica Doris Lessing.

“No us podeu perdre El quadern daurat, que és una adaptació teatral única, perquè ni a Anglaterra l’han fet, d’una de les novel·les més importants del segle XX, que no només parla de dones, de feminisme, de política, sinó també de la creació, del caos i d’allò en què tots ens sentim involucrats, que és la vida”, assegura Nora Navas, en aquest vídeo en què també parlen del muntatge la directora i altres actors.

Carlota Subirós va llegir la novel·la quan tenia poc més de 30 anys i va quedar atrapada al “magma de totes les seves capes superposades”. “S’anava fent cada vegada més forta la sensació que estava assistint al desplegament d’una intimitat com mai no havia trobat en la literatura“, confessa la directora, que ara ha pogut portar aquesta obra que la va trasbalsar a un escenari.

Quatre quaderns en un

A El quadern daurat, Anna intenta contenir el caos de la seva ànima i la sensació d’estar a punt de fer-se trossos anotant el que li passa en quatre quaderns diferents. Al quadern negre escriu sobre la seva activitat com a novel·lista, rememorant les experiències vitals d’infantesa i joventut a Rhodèsia (la actual Zimbàbue), que són el material de la seva escriptura (les “Fonts”) i ironitzant sobre els avatars de la seva obra en la indústria editorial i televisiva (els “Diners”). El quadern vermell recull la seva angoixada militància al Partit Comunista, just en els anys que la mort de Stalin permet que comenci a sortir a la llum la barbàrie del seu règim i en què l’omnipresent amenaça nuclear oprimeix qualsevol somni de futur. El quadern groc és l’esborrany d’una nova novel·la, que recrea la seva pròpia vida amorosa, marcada per un compromís radical amb la llibertat sexual. El quadern blau és un diari del procés de piscoanàlisi que duu a terme amb la terapeuta que, amb estima i burla alhora, anomena Mare Sucre, un dels personatges clau de l’obra, interpretat per Montse Esteve.

Una dona que busca viure l’amor i la llibertat sexual

“Anna Wulf és una consciència ardent que necessita donar sentit a la seva vida a través de l’escriptura. A finals dels anys 50 del segle XX, es troba en plena crisi vital, política, amorosa, artística, existencial”, explica Subirós. El context en què passa tot això, en el de l’època que vivia Lessing, situa la protagonista com a mare que puja sola la seva filla, en una època en què el divorci encara tenia un fort estigma social. “És una dona que busca aferrissadament viure l’amor i la llibertat sexual des d’una vivència intensament compromesa. És una persona que s’enfronta obertament amb la creixent fragmentació i desintegració de la vida, en un moment d’extrema tensió política i personal”, conclou la directora de l’obra.

Subirós ja havia indagat l’univers Lessing amb el muntatge de Jugar amb un tigre l’any 2008. Ara situa a l’eix central de l’espectacle el paper fonamental d’una dona que, en moments de dura crisi política i personal, lluita per la seva integritat com a mare soltera, com a comunista compromesa, com a amant que busca una relació sana i no sexista, i com a artista. Una indagació per les diverses personalitats d’un mateix que s’expressen a l’hora d’escriure.

Els actors

Amb Nora Navas –que ha treballat amb directors com Xavier Albertí, Lluís Pasqual, Carol López i Joan Ollé a més de molts altres–, interpreten El quadern daurat actors com Javier Beltrán, Guillem Barbosa, Mia Esteve, Montse Esteve, Jordi Figueras, Marta Ossó, Fèlix Pons, Vanessa Segura i Anna Güell, entre molts d’altres, ja que es tracta d’una obra amb un ampli repartiment de 18 actors i actrius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa