Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Només el 36% dels centres culturals de l’Ajuntament estan dirigits per dones

Només el 36% dels centres culturals de l’Ajuntament de Barcelona estan dirigits per dones, segons ha reconegut el consistori a través de l’Observatori de Dades Culturals. És una situació que contrasta amb les plantilles de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i de Biblioteques de Barcelona estan molt feminitzades i les dones representen la majoria dels seus treballadors. 

Tot i això, hi ha una certa tendència a la millora, ja que el 2017 la direcció dels equipaments de l’ICUB estava formada en un 73% per homes i un 27% per dones. Pel que fa a les direccions de consorcis i fundacions amb presència municipal, les dones ostenten el 41% de les direccions, mentre que fa quatre any només eren el 27%.

Més presència als festivals

Pel que fa la presència de dones en els festivals i activitats, també s’evidencia una millora en la seva incorporació en els “rols de directores artístiques o en la participació com a creadores o intèrprets en esdeveniments culturals”, segons defensa l’observatori. En el cas dels festivals dirigits per l’ICUB, al Festival Grec 2020 hi va haver un 42% d’espectacles dirigits per dones.

A la Biennal Ciutat Oberta 2020, el 54% dels ponents van ser dones, mentre que a la Biennal Ciutat i Ciència 2018 eren el 53%. Així mateix, a les festes de la Mercè 2020 hi va haver un 79% de dones encarregades de la direcció artística d’espectacles del Mercè Arts al Carrer i un 60% dels grups amb una única cara visible estaven liderats per dones.

L’anàlisi de les direccions dels festivals celebrats a Barcelona el 2019 –independentment de si estaven impulsats per l’ICUB o no– mostra un repartiment força equitatiu: el 35% van ser dirigits per dones, el 35% tenien una direcció paritària i el 30% restant estaven encapçalats per homes. Tot i això, les dones eren majoria en els festivals d’arts escèniques i d’arts visuals, mentre que els homes tenien més presència als de música i multidisciplinars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa