El fotògraf i mecenes Leopoldo Pomés ha mort avui als 87 anys. El publicista nascut a Barcelona era conegut per haver  participat en la cuina dels Jocs Olímpics i inventat l’anunci de les bombolles de Freixenet. Va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament i el Premi Nacional d’Arts Plàstiques i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 1999. El fotògraf barceloní també era membre d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català i l’any passat va guanyar el Premi Nacional de fotografia. 

De fet, la referència del que va significar Pomés estava tan estesa que apareix a una de les cançons més icòniques del Joan Manuel Serrat jove, Conillet de vellut. En ella, el cantautor recita “Déu, que es bo i que sap el que he sofert, m’ha deixat els seus consells en un aparador de Can Castells. I m’he comprat el llibre “La fotografia és un art”. I abans d’un mes seré millor que en Pomés“. 

Premiat a Cannes

La seva trajectòria professional va estar dedicada al cinema i a la fotografia publicitaris. Alguns dels seus anuncis, com el del conyac Terry o les campanyes de Nadal de Freixenet van ser molt conegudes, segons informa l’ACN. El seu cinema publicitari va ser reconegut amb premis a Canes (1965), diversos premis Rizzoli i un Lleó d’Or a Venècia (1982).

A més, la mateixa Agència Catalana de Notícies recorda que Pomés va dirigir, juntament amb Víctor Sagi, l’espectacle de l’obertura de la Copa Mundial de Futbol del 1982 i va participar en la creació de la campanya d’imatge de la candidatura de Barcelona per a l’organització dels Jocs Olímpics del 1992. 

En l’àmbit de la fotografia destaca Arquitectura modernista (1968, text d’Oriol Bohigas), el catàleg Arquitectura y lágrimas (1975), el llibre de bibliòfil Ventanas, versions de poemes de Rilke (1980), la recopilació Leopoldo Pomés. Imágenes 1955 – 1997 (1997, amb textos d’Eduardo Mendoza, Alexandre Cirici, Oriol Bohigas i ell mateix), Leopoldo Pomés. 95 fotografías y 6 zapatos (2001), Toros (2001, text d’Ángel Sánchez) i La mirada (2008).

Cofundador del Flash Flash

Interessat en la gastronomia, és autor de Teoria i pràctica del pa amb tomàquet (1985), Història del Restaurant de les Set Portes. 150 anys de vida catalana (1989, text de Josep Maria Carandell) i Comer es una fiesta (2004), i va ser cofundador del restaurant Flash Flash de Barcelona.

També és autor del llargmetratge Ensalada Baudelaire (1978) i el 2015 va publicar els reculls de poemes Vidre de nit i Polvo de sombras. A Barcelona li han dedicat retrospectives al Palau de la Virreina (1997) i a la Pedrera (Leopoldo Pomés. Flashback, 2015).

Les seves memòries, al recent publicat ‘No era pecat’

Pomés va presentar a Barcelona el passat 11 de juny el llibre No era pecat (Edicions 62), una obra sobre els seus records i les seves vivències. “Com més passa el temps, més m’agrada mirar, és que és una cosa que realment no la forço”, va ressaltar el fotògraf. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: IG a agost 28, 2019 | 12:27
    IG agost 28, 2019 | 12:27
    Em sembla que qui va morir a un accident va ser altre Leopoldo, Leopoldo Rodés... Leopoldo Pomés ha mort de malaltia... Un error de El Món una mica colpidor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa