Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El MNAC trenca mites amb una nova exposició sobre Gaudí
  • CA

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha inaugurat una nova oposició sobre Antoni Gaudí per trencar mites sobre l’arquitecte modernista. Es tracta d’una mostra de gran format amb més de 650 obres entre objectes arquitectònics, de disseny i mobiliari, obres d’art, documentació, plànols, fotografies que vol allunyar-se dels tòpics al voltant de la figura de Gaudí. L’arquitecte català té una presència molt destacada al fons del MNAC, que exposa les seves obres amb altres artistes i arquitectes de la seva època, com Josep Maria Jujol.

Amb aquesta nova exposició, que es podrà visitar fins al 6 de març del 2022 abans que viatgi a París, el MNAC aposta per reformular la manera com es presenten les obres de l’arquitecte a la col·lecció permanent amb un nou punt de vista. La mostra, que ha requerit una intensa tasca d’investigació per part dels equips del museu, deslliura Gaudí dels “nombrosos tòpics i visions reduccionistes” que s’han format al voltant de la seva figura i defensa que “no era un geni aïllat, fora del seu temps i incomprès” que molts pensen.

Treballadors del MNAC conversen davant un material de treball primerenc de Gaudí, a la mostra que el MNAC dedica a l’arquitecte / ACN

Gaudí inèdit

Per primera vegada l’exposició permetrà veure novetats i peces de Gaudí oblidades durant molts anys, com un espectacular moble rebedor del pis principal de la Casa Milà que es va desmuntar als anys 60 i les peces del qual es van dispersar; el bust de la Font d’Hèrcules del jardí del Palau de Pedralbes; els guixos que es van fer servir per modelar les escultures de la Sagrada Família; tapissos fets Jujol per als Jocs Florals del 1907; o les fotografies del Park Güell que es van mostrar a l’exposició de París del 1910 i que no s’havien tornat a exposar fins ara.

La mostra també descobreix la part més personal de Gaudí, una persona d’una gran complexitat que va saber captar com cap altre artista les necessitats de la societat on vivia, marcada per un temps de canvis radicals, i que és capaç de produir imatges molt potents que han perdurat fins als nostres dies. Al mateix temps també presenta l’arquitecte en el context internacional que li va tocar viure, amb un conjunt molt important d’obres d’artistes com Auguste Rodin, Geoffroy-Dechaume, Violet-le-Duc, Thomas Jeckyll o William Morris.

Fotografies de l’exposició que París va dedicar a Gaudí (1910), a la mostra que el MNAC dedica ara a l’arquitecte / ACN

En total, l’exposició compta amb obres de 74 institucions i col·leccions nacionals i internacionals que han cedit peces per una mostra irrepetible sobre Gaudí. A més, l’exposició ofereix una experiència inèdita amb la narració de Josep Maria Pou, que posa veu a les explicacions que acompanyen el visitant pel museu.

Dates clau

Visites comentades
Cada dissabte a partir del 27 de novembre, a les 11 h (castellà) i a les 12.30 h (català).

Visita taller familiar Mans a l’obra
Del 17 de desembre fins al 6 març. Aquesta visita convida a reflexionar en família sobre la relació que té l’arquitectura amb les persones a través de l’exposició i un taller creatiu. Durant tota l’exposició la sala educArt serà un espai d’ús autònom i participatiu.

Visites per a centres escolars. Gaudí, l’arquitectura i les persones
Amb aquesta visita s’ofereix una aproximació a la ciutat i les seves transformacions des d’una perspectiva transversal i interdisciplinària. A través de l’obra de Gaudí, l’alumnat reflexionarà sobre la seva vivència i la seva idea de ciutat i sobre com poden ser agents actius en la seva construcció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa