Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El misteri de la relíquia d’un dramaturg madrileny guardada a Barcelona
  • CA

Una investigació impulsada per la Diputació de Barcelona ha permès posar llum al misteri d’una de les relíquies més desconegudes que es guarden a la capital catalana. Els resultats d’un informe elaborat per l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont han revelat que les restes del reconegut dramaturg madrileny Pedro Calderón de la Barca que conserva el Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre no són d’un dit de la mà, com es creia fins ara.

L’anàlisi d’aquest fragment del cos de l’artista ha permès esbrinar que les restes corresponen a un dels dits del peu, aportant d’aquesta manera una capa més de misteri a la història d’una de les peces que desperta més curiositat dels fons del museu que el MAE custodia des de 1923, quan la biblioteca de l’arquebisbe de Toledo, Cardenal Monescillo, va donar-la al museu barceloní.

Sospites i investigació

La investigació es remunta al mes de gener del 2021, quan l’entitat que depèn de l’Institut del Teatre va decidir esbrinar més detalls sobre la relíquia del dramaturg madrileny després de la publicació d’un article a La Vanguardia aportés més dades sobre el possible origen i les característiques de la peça guardada a la capital catalana.

Per confirmar les sospites, el MAE va demanar formalment a l’Institut Català de Paleontologia que inspeccionés les restes. La petició, però, no va acabar consolidant-se fins al passat mes de març, quan el doctor Salvador Moyà-Solà va examinar l’os a la seu del museu i va emetre un informe al respecte. Els resultats d’aquest anàlisi paleontològic confirmen que les restes òssies del dramaturg madrileny es corresponen amb un segon metatarsià del peu esquerre en comptes d’un metacarpià de la mà dreta com sempre havia informat el museu, basant-se en una acta signada que data del 1840.

Documentació corregida

Un cop confirmada aquesta troballa, els professionals que s’encarreguen de guardar el fons del MAE van procedir a corregir la documentació associada a la relíquia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa