Barcelona té una de les millors ‘biblioteques verdes’ del món i la majoria de barcelonins ho desconeixen. Es tracta de la Biblioteca Collserola-Josep Miracle, situada a Vallvidrera, finalista dels premis 2022 de la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA).

El reconeixement l’ha avançat la revista local El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià i consta al web de l’IFLA. La biblioteca barcelonina forma part del Top5 seleccionat en la categoria de millors ‘Green libraries’ [biblioteques verdes], en la setena edició d’aquests premis. No ha estat la vencedora, però. La distinció màxima se l’ha endut la Biblioteca Nacional de Singapur. Les altres finalistes eren les biblioteques P. K. Yavorov de Burgas (Bulgària), el Centro cultural La Leonera de Cali (Colòmbia) i la Valente Branch de Boston (EEUU).

La pàgina de l’IFLA permet veure el vídeo de la candidatura barcelonina, enviada per la biblioteca. Tot i un anglès precari, exposa el seu projecte Biblionatura i emfatitza l’espai privilegiat que ocupa enmig del parc natural i els dos fons bibliogràfics especialitzats en natura dels què disposa. Hi competien 31 projectes, enguany. La directora del centre barceloní, Núria Flò, ha recollit el guardó a Cork (Irlanda), segons informa la mateixa publicació sarrianenca, que recorda que els premis eren un preludi del Congrés Mundial de Biblioteques i Informació que acull la capital irlandesa la setmana següent.

Préstec de llavors autòctones

Un dels serveis més singulars d’aquesta biblioteca és el préstec de llavors autòctones, pioner a Catalunya i engegat a principis d’aquest any. Contribueix a la recuperació de varietats en retrocés o fins i tot en perill– perquè els usuaris les plantin i un cop recullin el fruit portin a l’equipament una certa quantitat de llavors. La iniciativa compta amb la col·laboració de Damià Gibernet, de la masia Cal Mandó de Collserola, que ja fa anys va crear un banc de llavors particular i ha innovat amb varietats locals com el tomàquet Mandó.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: ciutadà a juliol 31, 2022 | 13:48
  ciutadà juliol 31, 2022 | 13:48
  Aixó de biblioteca verda, vol dir una biblioteca pornogràfica ?. Perquè altra cosa.....
  • Icona del comentari de: Maria a agost 02, 2022 | 10:08
   Maria agost 02, 2022 | 10:08
   La ignorància es atrevida.
 2. Icona del comentari de: Figa-seca a juliol 31, 2022 | 15:54
  Figa-seca juliol 31, 2022 | 15:54
  No entenc prou bé el titular, vol dir "merdes de bibliotèques" del món???? La Colau harà de posar l'aire condicionat a 20ºC

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa