Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Més de 2.000 nens i joves participen en el lleure gratuït de l’Ajuntament
  • CA

Més de 2.000 infants i joves han participat en els casals i activitats gratuïtes d’estiu que coordina el Pla de Barris de Barcelona, que hi ha destinat 1 milió d’euros durant juliol i agost. Entre els principals objectius, garantir el dret al lleure dels infants en els barris més vulnerables de la ciutat, en un context marcat per la crisi social de la pandèmia, i establir un vincle entre les famílies i els esplais i caus que funcionen al llarg de l’any. Aquest divendres acaben els casals urbans Baobab en deu barris, amb un total de 868 infants i joves, d’entre 4 i 12 anys. Els Baobab, organitzats conjuntament amb l’Institut Municipal d’Educació (IMEB), són uns dels casals amb més demanda; són gratuïts i inclouen el servei de menjador.

Els casals Baobab s’organitzen en deu barris de la ciutat que es consideren d’acció municipal prioritària: Baró de Viver, Trinitat Vella i Bon Pastor (districte de Sant Andreu); El Besòs i El Maresme i La Verneda i La Pau (districte de Sant Martí); Sant Genís dels Agudells i El Carmel (districte d’Horta – Guinardó); Trinitat Nova (districte de Nou Barris); La Marina del Port (districte de Sants – Montjuïc) i El Raval (districte de Ciutat Vella).

El projecte compta amb un equip de monitors de 62 joves. El 71% són dels mateixos barris i estan vinculats durant l’any a l’associacionisme educatiu, com esplais i caus. D’altra banda, un equip de 15 vetlladors acull un total de 33 infants amb necessitats educatives especials.

Els infants gaudeixen dels jocs, la convivència amb el medi natural i també s’organitzen sortides setmanals. Les activitats es basen en el treball per projectes i donen protagonisme a les nenes i els nens.

“Repetiria una altra vegada per jugar més”

Carlota Ruiz González, la directora del casal Baobab a l’escola Els Horts, al barri de La Verneda i La Pau, creu que la diferència amb altres casals, més enllà de la seva gratuïtat, és que en el seu cas “la prioritat és centrar-se en els infants i potenciar allò que necessiten, tant a nivell d’educació com de jocs.” Per a molts infants, diu, l’alternativa al casal seria “no fer res, quedar-se a casa davant el televisor”.

El monitor Raúl Zaragoza Sacristán es refereix als nens i nenes com a “protagonistes, no usuaris”, i explica que ells mateixos decideixen en assemblees quines activitats volen fer i quin projecte duran a terme all llarg del casal. “És un bon moment perquè els nenes i nenes coneixin millor el barri on viuen, i nosaltres els monitors també vivim aquí i coneixem la seva realitat”, explica.

Zaragoza lamenta que malgrat l’èxit del casal molts infants no s’hagin pogut beneficiar del projecte. Calcula que la meitat de sol·licituds van ser rebutjades, i reclama més recursos per assegurar que cap nen o nena queda fora en futures edicions.

“Ha anat bé i repetiria una altra vegada per jugar més, divertir-me i fes coses noves”, diu la Habibi Lozano Franco, una participant de 8 anys. Una companya, la Lola González Gómez, de vuit anys, explica que ja coneixia alguns dels monitors del MIJAC de La Pau, una associació que organitza activitats lleure per a infants i adolescents. “M’ha agradat molt el tema que hem fet, el reciclatge, quan hem decorat els contenidors, i quan hem anat d’excursió”, diu.

Activitats en biblioteques i a l’espai públic

Aquest estiu també s’han organitzat programes de dinamització de l’espai públic com el Mima’t al Sol, per als infants més petits, i la dinamització adreçada a joves al Turó de la Peira i La Prosperitat. També han funcionat els casals d’agost de Roquetes, Zona Nord i El Raval, amb més de 300 inscrits.

D’altra banda, vuit biblioteques de la ciutat ofereixen 720 places per a activitats infantils i juvenils durant l’agost i la primera quinzena de setembre en el marc del programa Bibliocasal. Són les biblioteques Sant Pau – Santa Creu, Francesc Candel, Poble-sec – Francesc Boix, El Carmel – Juan Marsé, Les Roquetes, Zona Nord, Trinitat Vella – J. Barbero i Bon Pastor.

L’oferta ha estat dissenyada per cada biblioteca amb recursos del Pla de Barris i vol promoure el gust per la lectura des d’una vessant lúdica. Els eixos temàtics se centren en la lectura, l’escriptura, l’oralitat, les arts i la música, la ciència i la tecnologia, i treballen valors com la igualtat de gènere i la interculturalitat.

Les activitats es dirigeixen a infants d’entre 6 i 12 anys i es duen a terme en grups reduïts de com a màxim 15 participants en dos torns. Cada grup participa dos dies a la setmana en torn de matí o de tarda. Totes les activitats tenen inscripció prèvia en línia. Estan adaptades a les mesures de la covid-19 i és obligatori l’ús de la mascareta.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jaume Vives a agost 28, 2021 | 08:49
    Jaume Vives agost 28, 2021 | 08:49
    Gratuït res de res, paguem els de sempre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa