Som grans defensors que els vins amb bombolles són els productes idonis per acompanyar grans maridatges a taula, tot l’any i en diversos moments del dia. Però això no treu que siguin grans protagonistes de nits especials, com la nit màgica de la revetlla de Sant Joan, durant la qual podem afirmar que, juntament amb les festes de Nadal, s’acostumen a destapar el nombre més alt d’ampolles de vins escumosos per metre quadrat.
Cinc Clàssics Penedès
Si esteu amb els últims preparatius, però us manca comprar l’ampolla de vi, esteu de sort. Us proposem cinc escumosos Clàssic Penedès, amb els quals quedareu molt bé amb els vostres convidats o companys comensals. Els elaboren cinc cellers diferents, però comparteixen origen i el fet d’haver estat premiats, recentment, en el Concurs Tastavins DO Penedès que organitza des de fa 58 edicions l’Acadèmia Tastavins Penedès amb el suport de la denominació d’origen.

El Miratge 2019 Brut Nature de Finca la Font de Jui es va endur la medalla d’or de la categoria de vins Clàssic Penedès. És un producte elaborat amb raïm de les varietats chardonnay i pinot noir que fa una llarga criança en ampolla abans de sortir al mercat d’uns 36 mesos. Us trobareu amb un vi amb el caràcter, molt d’acord amb els gustos del consumidor actual que busca producte ecològic, i en aquest cas, també és biodinàmic. El podeu trobar a un preu que oscil·la els 13 a 15 euros.

Amb medalla de plata es va premiar el Trenta 2016 del celler MontPicolis. Un vi que s’elabora a partir de la varietat majoritària sauvignon blanc i que es posa al mercat després d’un mínim de 36 mesos de criança. És un producte de bombolla fina, i malgrat el temps en ampolla, conserva frescor i aromes tropicals, així com notes més evolucionades de brioixeria i pastisseria típiques de la criança.

El concurs va premiar amb medalla de plata tres Clàssics més: Finca els Gorgs 2013 d’AT Roca, l’Ancestral Macabeu Vinya Les Pedres 2022, de Can Lleó de Vilanoveta i l’Efecte Brut Nature 2020 d’Albet i Noya. Per passos.
Finca els Gorgs és el nom de la parcel·la que la propietat ATRoca té amb plantació de macabeu i xarel·lo de vinyes velles de més de seixanta anys. Com el producte neix d’aquest cupatge, la mateixa finca dona nom al vi escumós que podeu escollir per celebrar la revetlla. És un Brut Nature Gran Reserva d’un vi base que fa criança de 7 mesos i al qual sumen 100 mesos més de temps en ampolla sobre lies abans de posar-lo al mercat. El podeu trobar al mercat per uns 35 euros.

L’Ancestral Macabeu Vinya Les Pedres 2022. És ancestral, molt jove i xispejant. I neix d’un projecte també jove, però amb empenta que els està tenint bona repercussió i diversos reconeixements. Servit a copa, recorda notes de poma, i els crítics que aporten frescor. Se’n produeixen molt poques ampolles, vora les 1.500 i és una gran expressió de la varietat de raïm macabeu. També té el segell d’ecològic. Sobre els 20 euros.

Albet i Noya és pioner precisament en la producció de vins ecològics, i elabora una àmplia gamma de productes que abracen des de vins tranquils fins a bombolles, com aquest Efecte Brut Nature. L’anyada 2020 d’aquest producte neix del cupatge de diverses varietats de raïm, xarel·lo, macabeu, parellada i chardonnay. És brut nature, amb i té més de 30 mesos de criança. Al mercat per uns 18-20 euros.

Clàssics que us faran gaudir
Sigui com sigui, estem davant tres clàssics en doble sentit. Pel nom, que els identifica com a vins escumosos de la Denominació d’Origen Penedès, però també pel fet de ser productes amb solera i qualitat, avalada per diversos reconeixements. En gaudireu, de tots cinc, durant el sopar de la revetlla, com a acompanyant de la coca de Sant Joan o quan compartiu una bona conversa al voltant del foc.
Consulteu també altres vins que van sortir premiats en la 58a edició del concurs Tastavins DO Penedès.
