Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La ‘mama’ de Rigoberta Bandini, la revolució de l’obvietat cap a Eurovisió
  • CA

“No sé por qué dan tanto miedo nuestras tetas, sin ellas no habría humanidad ni habría belleza”. La cantant barcelonina Rigoberta Bandini parla del que és obvi, res nou, quelcom prehistòric, fins i tot. Sense les mamelles femenines no hi hauria humanitat. És irrefutable, fi de la discussió. Sense les mames -com alguns anomenen a la mare-, tampoc. Paula Ribó -com s’anomena l’artista- treu pit, mai millor dit, i aposta per un tema en castellà que és una veritable oda a les mares cuidadores i on reivindica la llibertat corporal femenina. Un single que, sobre l’escenari, es materialitza amb la figura d’una bola del món reconvertida en un pit enorme i que vol representar Espanya a Eurovisió 2022. La teta mundial, podríem dir.

La lletra comença parlant de la menstruació. “Tú que has sangrado tantos meses de tu vida”, diu a la seva mare, a qui tot seguit li demana disculpes: “Perdóname antes de empezar”. “A ti que tienes siempre caldo en la nevera”, canta, en una mostra més de l’agraïment per aquelles mares sofrides, aquelles que ho han deixat tot pels seus, fins i tot desplaçant la seva vida a un costat per posar al centre de tot la descendència. Precisament per això l’artista ha rebut crítiques, a través de l’àgora del segle XXI, Twitter.

Hi ha alguna cosa a la cançó Ay Mamá que em resulta antiquat i fins i tot amb un punt caspós”, diu la periodista Celia Castellano, que considera que Bandini ha confeccionat una “dona (els pits) com a ésser gestant i bonic, com si fos quelcom diví (deshumanitzat doncs) i aquest fos el seu valor”, afegeix. De fet, considera que la lletra és “una mica reaccionària”.

La cançó segueix amb una qualitat que qualsevol mandatari envejaria: “Tú que podrías acabar con tantas guerras”, li diu Rigoberta Bandini a la seva mare, deixant entreveure una capacitat negociadora i conciliadora que alguns reivindiquen com a més pròpia d’elles que d’ells. Els comuns fa dies que gasten bromes a les xarxes socials sobre Rigoberta Bandini, el seu Ay Mamá i els pits. Tetazo a Eurovisión, han dit.

Queda clar per qui es decanta BComú. Díaz discrepa i aposta per Tanxugueiras, un grup format per tres gallegues: “Jo t’estimo igual, però aquest Benidorm Fest és de Tanxugueiras”, ha defensat.

El fotoperiodista Jordi Borràs ha criticat que aquest intercanvi entre polítics del mateix espai polític sigui en castellà i no pas en català o gallec. “Para que nos entienda todo el mundo“, ha ironitzat. “Vergonya aliena i provincianisme cutre a banda”, ha afegit.

Sigui com sigui, la Rigo -com l’anomenen els fans- no ho té fàcil; les de Galícia també encapçalen els primers llocs de les enquestes, amb la seva cançó Terra, un himne a les arrels, cantat en gallec, amb l’afegit d’una frase per a cada una de les llengües cooficials de l’Estat a cada tornada. De fet, la mateixa Bandini ha reconegut que els donaria 12 punts -la puntuació màxima que un país pot atorgar a un altre en el festival televisió més important i antic del món a nivell internacional-.

Si no hi ha una sorpresa majúscula, la cosa estarà entre Rigoberta Bandini i Tanxugueiras. Aquest dissabte mateix es decidirà en la final del Benidorm Fest, que retransmetrà TVE a partir de les 22.10 hores de la nit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa