Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La majoria de museus i biblioteques de Barcelona no obriran dilluns amb la ‘fase 0,5’
  • CA

La majoria de museus i biblioteques de Barcelona no obriran dilluns vinent. Malgrat que la ciutat entrarà en la fase 0 avançada o ‘fase 0,5’, que els autoritza a fer-ho amb un terç de l’aforament, els equipaments encara s’estan preparant per adaptar-se a la nova situació. Els grans centres d’art públics mantenen la previsió de tornar a partir de la primera quinzena de juny, una hipòtesi a la qual s’apunta l’ICUB (i els centres que en depenen) segons diu a l’ACN el director de l’àrea de Memòria, Història i Patrimoni, Carles Vicente. El primer és “garantir el retorn dels treballadors”, i després aplicar els plans de contingència per garantir “les condicions sanitàries correctes per obrir”. Espais privats com CaixaForum i Cosmocaixa també descarten tornar encara.

Carles Vicente, de l’ICUB, constata que els museus tenen feina per endavant abans de poder reobrir al públic. Així, els centres culturals que en depenen (com La Virreina Centre de la Imatge, el Museu del Disseny, el Born Centre de Cultura i Memòria, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), el Museu Etnològic i de les Cultures del Món i el Reial Monestir de Pedralbes, entre altres), no podran obrir dilluns.

Tampoc ho faran els grans museus d’art de la ciutat, alguns dels quals també participats per l’Ajuntament de Barcelona, com el MNAC, MACBA, Museu Picasso, Fundació Joan Miró, CCCB i Fundació Antoni Tàpies. Aquests ja van avançar fa unes setmanes que el calendari més probable de retorn seria la primera quinzena de juny, un escenari que Carles Vicente comparteix.

Tal i com puntualitza Vicente, el primer és “garantir el retorn (físic) dels treballadors” als centres i la reorganització del treball al sí dels equipaments, i aquest procés en molts casos encara s’està abordant. “Després caldrà aplicar els plans de contingència elaborats per cada un dels centres per tenir les condicions sanitàries correctes pe obrir amb totes les garanties”.

Això és -diu el responsable municipal-, disposar de “mampares”, fer la “senyalització de circuits d’anada i tornada” pel públic, i tota la senyalització especial per mantenir el distanciament entre visitants i sobre mesures higièniques de protecció. En aquest sentit, a alguns equipaments encara no els han arribat els materials necessaris ni s’han fet les instal·lacions corresponents. “Tenim moltes ganes d’obrir i accelerarem al màxim, però necessitem unes setmanes per preparar-nos”, reiteren des del MNAC.

Les biblioteques, tampoc

La majoria de biblioteques de Barcelona tampoc obriran dilluns, tot i que la fase 0 avançada els permet reprendre el servei de préstec. La recomanació de la Xarxa de Biblioteques Municipals, de la Diputació de Barcelona, és ajornar-ho “fins que es pugui fer amb total seguretat”. Fins i tot en zones de la demarcació que dilluns arribaran a la fase 1 seria “rar”, encara que no es descarta que alguna ho faci. En aquests casos, la Xarxa aclareix que, a més de l’ús recomanat de la mascareta, l’usuari podrà utilitzar bàsicament al servei de préstec i preferentment amb sol·licitud prèvia, ja que no es podrà accedir a la col·lecció. Tampoc es podrà utilitzar l’espai com a lloc de consulta, estudi, ni fer ús dels ordinadors.

En cas de l’eventual obertura d’alguns d’aquests equipaments per decisió municipal, la Xarxa de Biblioteques Municipals de Barcelona ha fet públic en quines condicions es farà, per “garantir la seguretat de la ciutadania i del personal que hi treballa”. D’entrada es prega als usuaris que portin la mascareta (no obligatòria).

A dins, es podran agafar documents en préstec i retornar-los, però sense accedir a la col·lecció. Per això, es recomana demanar amb anterioritat els documents a través del correu electrònic o per telèfon, perquè només calgui recollir-los. En aquesta fase tampoc es podrà utilitzar la biblioteca per a consulta ni per a estudi, així com tampoc utilitzar els ordinadors públics. No hi haurà, tampoc, préstec interbibliotecari. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa