Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El MACBA anuncia una gran donació d’art el dia que renuncia al solar de la Misericòrdia

Dues notícies vitals pel futur del MACBA, oportunament el mateix dia. Per una banda, el museu barceloní ha presentat aquest dilluns una gran donació d’obres d’art conceptual del mecenes Rafael Tous. Per l’altra, el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha fet pública la formalització de la renúncia del MACBA al solar de la Capella de la Misericòrdia, on el museu havia previst ampliar-se i on els veïns del Raval volen un ambulatori. 

Rafael Tous (Barcelona, 1940) ha donat la seva col·lecció formada per prop d’un miler d’obres de 30 artistes essencials per entendre l’art dels últims 50 anys a Catalunya i Espanya. El museu prepara una exposició amb una part del llegat pel novembre de 2020. Entre d’altres, hi ha obres d’alguns dels artistes més destacats dels 70 i 80, com Antoni Llena, Àngel Jové, Francesc Torres, Joan Rabascall, Pere Noguera, Àngels Ribé, Fina Miralles, Jordi Pablo i Francesc Abad. El director del MACBA, Ferran Barenblit, ha assegurat que estan “acostumats” a la generositat, però ha titllat la donació de Tous com “la més notable de la història del museu”.

Vinculat al món tèxtil, Tous es dedica a la col·lecció d’art des de la seva joventut. Als anys 60 va començar a col·leccionar obres de creadors de la seva generació, amb qui hi ha mantingut amistat. De fet, alguns dels artistes del seu fons d’art han estat presents aquest dilluns en l’anunci de la donació, com Pere Noguera, Jordi Pablo, Francesc Abat i Jordi Cerdà. El compromís de mecenatge va culminar amb la creació de la sala Metrònom, que entre 1980 i 2006 –primer a Sant Gervasi i després al Born–, es va convertir en un espai d’experimentació en diferents disciplines, des de les arts visuals fins a la dansa o el teatre. Tous ha destacat el seu “compromís poètic” i el “contingut social i polític” de les proposes conceptuals com els factors que van portar-lo a adquirir les obres de la seva col·lecció.

Rafael Tous amb alguns dels artistes que formen part de la col·lecció donada al Macba i amb el director del museu, Ferran Barenblit / ACN – Mar Vila

Entre el fons donat al MACBA hi ha representats artistes com Antoni Llena i Àngel Jové de finals dels anys 70, obres del període central del conceptualisme català (1970-1975), així com mostres del desenvolupament posterior en trajectòries individuals fins l’actualitat. “L’avantatge de l’art conceptual és que té moltes lectures, cadascú l’interpreta com vol”, ha explicat Tous. Pel que fa a la crítica política, hi ha obres de Francesc Abad, Francesc Torres, Grup de Treball o Muntadas; en art social i atenció als mitjans de comunicació de Muntadas, Joan Rabascall i Eulàlia Grau; en investigacions sobre la matèria i l’objecte de Pere Noguera, Jordi Pablo i Jaume Xifra; sobre el cos i la naturalesa de Jordi Benito, Àngels Ribé, Fina Miralles i Carles Pujol; així com cerimònies rituals del grup Catalans de Paris.

“La dono perquè sigui vista, no la vull tenir a casa meva perquè precisament no es veu. Vull que sigui públic el treball d’aquests artistes i que s’analitzi com he fet jo”, ha assegurat Tous. El col·leccionista es va llevar un dia content i, amb les reflexions “que fas una nit que dorms malament”, va dir: “Ho dono tot”. “Que sigui feliç molt públic de Barcelona!”, ha desitjat Tous. Les obres que compri a partir d’ara, ha promès, també les donarà al museu.

Rabassa celebra la renúncia del MACBA

D’altra banda, regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha celebrat en un missatge al Facebook la renúncia formal del MACBA aquest dilluns a la cessió d’ús de la Capella de la Misericòrdia. El tràmit permet a l’Ajuntament de Barcelona alliberar aquest solar municipal i cedir-lo a la Generalitat perquè s’hi construeixi el nou CAP Raval Nord. El procés, però, no serà ràpid ni fàcil i Rabassa demana paciència als veïns, que ja la setmana passada es van mostrar insatisfets amb el calendari previst.

Un cop recuperat l’ús del terreny, el consistori activarà el tràmit administratiu per poder dotar el sol d’usos sanitaris-assistencials i posteriorment el cedirà a la Generalitat (CatSalut), que és qui haurà de fer-hi el nou ambulatori. Aquest pas previ és “imprescindible” i desencadena la resta de tràmits pel nou CAP a la Misericòrdia, ha argumentat el regidor, que no obstant admet i lamenta que els temps de l’administració no són els mateixos que els dels veïns.

“Una vegada formalitzada la renúncia faltarà votar-la en plenari, després votar la nova cessió del sòl a la Generalitat, i en paral·lel aprovar el Pla Especial que incorporà els usos sanitari-assistencials al solar de la Misericòrdia”, ha explicat destacant la “complexitat” administrativa de l’operació completa. En aquest sentit, ha advertit que “malauradament” caldrà esperar “almenys” 6 o 8 mesos més per a poder fer la cessió a la Generalitat i posteriorment caldrà construir l’ambulatori. Tot i això, s’ha mostrat optimista i ha conclòs que “la victòria de la Plataforma CAP del Raval Nord és un pas més a prop de ser realitat”.

El consistori ja va indicar la setmana passada que signaria “de manera imminent” amb el MACBA el conveni que regula la renúncia i que tanca oficialment la porta a ampliar el museu en aquest espai. El mateix dia va aprovar en comissió la requalificació de la plaça dels Àngels per aplanar el camí a l’ampliació alternativa al costat del Convent dels Àngels. Tots aquests tràmits formen part de la materialització de l’acord polític assolit el novembre del 2019, que va desencallar mesos de disputa entre administracions i l’equipament sobre el destí d’aquest edifici. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa