Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les obres de la Diagonal destapen un conjunt de pintorescos dipòsits enrajolats
  • CA

La construcció d’un gran col·lector d’aigües soterrat a la Diagonal, que manté tallada l’avinguda des del novembre, ha fet aflorar unes curioses restes arqueològiques a la cruïlla amb els carrers Girona i Bailén. Es tractaria de dipòsits per a emmagatzemar líquids i datarien del segle XIX, segons les primeres informacions. El Servei d’Arqueologia de Barcelona està estudiant el conjunt, caracteritzat per un revestiment de rajoles ceràmiques molt acolorit i pintoresc.

La troballa s’ha donat a conèixer a les xarxes socials, tot i que l’Ajuntament en coneixia l’existència i preveia que afloressin diverses estructures centenàries en fer les obres. Així, el catedràtic Jordi Nieva-Fenoll i el jove geògraf Àlex Sancliment han difós a través de Twitter diverses fotografies de les restes, que ràpidament han generat un gran interès i múltiples teories. A la zona hi havia hagut cultius de vinya, molins moguts per l’aigua de rieres i altres edificacions prèvies a l’urbanització moderna de l’Eixample.

Restes arqueològiques trobades sota la Diagonal / Àlex Sancliment

L’arqueòloga Carme Miró, cap del Pla Barcino, i el compte del Servei d’Arqueologia han tret de dubtes als tuitaires i han revelat la informació preliminar de què disposen: “Dipòsits recoberts amb rajoles de ceràmica” i altres estructures del segle XIX. “Segurament són per a líquids, però encara no podem afirmar res, s’ha d’acabar d’excavar i repassar la documentació”, ha indicat Miró, molt activa en la difusió a les xarxes del patrimoni històric de la ciutat.

Actualment el departament municipal estudia amb més detall les restes i confia poder-ne esbrinar més coses properament. Es tracta d’una intervenció d’arqueologia preventiva, un tipus d’actuació habitualment inclosa en grans obres públiques per documentar el subsòl.

Habitualment no comporta la conservació in situ dels elements trobats, però fragments o objectes petits sí que poden ser extrets i preservats. Com que ja estava prevista, no s’espera que endarrereixi la construcció del col·lector. Portaveus del consistori deixen per la setmana vinent oferir informació oficial més detallada.

Restes arqueològiques trobades sota la Diagonal / Àlex Sancliment

JxCat demana preservar-ho

El grup municipal de JxCat ha difós, poc després de conèixer-se la troballa, que demanarà formalment a l’alcaldessa Ada Colau quines actuacions té previst fer per “preservar” les restes. El regidor Jordi Martí Galbis li pregunta, en la sol·licitud presentada, si el consistori espera que aflorin altres elements arqueològics en aquestes obres i si afecten al seu calendari d’execució.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: X2 a abril 03, 2021 | 11:59
    X2 abril 03, 2021 | 11:59
    El famós tramvia hi passarà per sobre, no?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa